ΜΕΝΟΥ

Pages

Σπιτικές πίτες για σουβλάκι


Μία εύκολη βασική συνταγή για να φτιάξετε πεντανόστιμες σπιτικές πίτες για σουβλάκι. Λαδωμένες ή όχι είναι νόστιμες και μαλακές ιδανικές για να συνοδεύσουν τα τυλιχτά σας σουβλάκια (καλαμάκια, κεμπάπ, γύρο) ή ακόμα να τις χρησιμοποιήσετε αντί ψωμιού καθώς μπορείτε να τις κόψετε σε λωρίδες και να τις δοκιμάσετε σκέτες, με dips ή spreads και να ξετρελάνετε μικρούς και μεγάλους.
 
 
Μερίδες : Για 9 τεμάχια (4 άτομα).
Απαιτούμενος Χρόνος : Προετοιμασία 10΄, Αναμονή
1½ ώρα, Τηγάνισμα / Ψήσιμο 3΄- 4΄περίπου για κάθε πίτα.
Βαθμός Δυσκολίας : ✿✿✿


Υλικά που θα χρειαστούμε

  • 560 γρ. Αλεύρι σκληρό
  • 1 φακελάκι ξερή μαγιά.
  • 300 γρ. Νερό χλιαρό
  • 2 κοφτά κ.γ. Αλάτι
  • 1 κοφτό κ.γ. Ζάχαρη
  • Λίγο αλεύρι για το άνοιγμα της ζύμης.
  • Λίγο λάδι για το τηγάνισμα (Προαιρετικά).


Απαραίτητα σκεύη

  • Μία κουζινομηχανή (Προαιρετικά)
  • 1 πλάστης (Προαιρετικά)
  • 1 Ζυγαριά κουζίνας.
  • 1 κουταλάκι του γλυκού.

Οδηγίες παρασκευής

  • Μετράμε με μία ζυγαριά το αλεύρι και το κοσκινίζουμε.
  • Βάζουμε το αλεύρι μέσα στον κάδο ανάδευσης της κουζινομηχανής & προσθέτουμε την μαγιά και την ζάχαρη, ανακατεύουμε με τον γάντζο όλα τα υλικά μαζί.
  • Βάζουμε σε ένα μπολ χλιαρό νερό το αλάτι & ανακατεύουμε για να διαλυθεί.
  • Προσθέτουμε το αλατόνερο μέσα στο αλεύρι & ανακατεύουμε σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να γίνει η ζύμη μία εύπλαστη μπάλα & να μην κολλά στα χέρια μας.
  • Σκεπάζουμε και αφήνουμε τη ζύμη στην άκρη στον κάδο ή σε ένα μπολ για 1½ ώρα περίπου σε θερμοκρασία δωματίου, ώστε να διπλασιάσει τον όγκο της.
  • Μετά την 1½ ώρα ξανά ζυμώνουμε την ζύμη μας και φτιάχνουμε ένα ρολό, κόβουμε το ρολό σε 9 περίπου τεμάχια των 100-110 γρ. και φτιάχνουμε μπαλάκια.
  • Αφήνουμε στην άκρη τα μπαλάκια ζύμης για 10΄περίπου ώστε να ξεκουραστούν και να φουσκώσουν λίγο ακόμα.
  • Παίρνουμε τα μπαλάκια ζύμης και τα ανοίγουμε σε πίτα ένα ένα σε αλευρωμένη επιφάνεια (πάνω στον πάγκο μας) πιέζοντας τα με την παλάμη μας και τα δάκτυλά μας.
  • Ζεσταίνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια θερμοκρασία ρίχνουμε προαιρετικά 3-4 σταγόνες λάδι & ψήνουμε τις πίτες μας για 2΄- 3΄από κάθε πλευρά.


Tip

  • Χρησιμοποιήστε σκληρό αλεύρι για τη ζύμη σας γιατί είναι πλούσιο σε γλουτένη και δίνει περισσότερη ελαστικότητα στη ζύμη.
  • Η κουζινομηχανή δεν είναι απαραίτητη, μπορείτε να κάνετε το ζύμωμα και με τα χέρια σας.
  • Το νερό όταν το προσθέτουμε στο αλεύρι μας πρέπει να είναι χλιαρό, δεν το βάζουμε ποτέ ζεστό ή καυτό γιατί θα καταστρέψουμε την μαγιά και δεν θα φουσκώσει η ζύμη μας.
  • Τα μπαλάκια ζύμης μπορείτε να τα ανοίξετε και με ένα πλάστη αλλά οι πίτες σας θα είναι λείες και δεν θα έχουν αυτά τα κύματα που έχουν οι έτοιμες (εγώ προσωπικά χρησιμοποιώ τα δάκτυλά μου για το άνοιγμα της ζύμης).
  • Για να φτιάξετε το κλασικό μέγεθος μίας πίτας (17-18cm) πρέπει το τελικό πάχος του ζυμαριού να είναι 1½ με 2 mm.   
  • Εκτός το τηγάνι, μπορείτε εναλλακτικά να ψήσουμε τις πίτες μας σε μία τοστιέρα ή στο BBQ πάνω σε πλάκα.
  • Μπορείτε να μισοψήσετε τις πίτες και όταν κρυώσουν να τις αποθηκεύσουμε στην κατάψυξη για να της χρησιμοποιήσετε  άλλη μέρα. Όταν τις χρειαστούμε, απλός τις ξεπαγώνουμε και τις ψήνουμε στην τοστιέρα μας.      


Καλή επιτυχία

 

Πηγή - stinkouzinatouandrea.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου