Για τους λάτρεις της σοκολάτας.
Χρόνος Προετοιμασίας 90'
~ ~ ~ ~ ~ Υλικά ~ ~ ~ ~ ~
- 210 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 κ.γ. σόδα
- Αλάτι 3/4 κ.γ. για το κέικ και 1/4 κ.γ. για την κρέμα
- 8 κ.σ. κακάο
- 160 ml νερό
- 20 γρ. καφέ εσπρέσο 5 γρ. για το κέικ και 15 γρ. για την κρέμα
- 160 ml. γάλα
- 180 γρ. βούτυρο
- 450 γρ. ζάχαρη
- 3 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας ( 2 κ.γ.για το κέικ και 1 κ.γ. για την κρέμα)
- 3 αυγά
- 170 γρ. σοκολάτα γάλακτος
- 90 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα
- 339 γρ. βούτυρο ανάλατο
- 400 γρ. ζάχαρη άχνη
~ ~ ~ ~ ~ Εκτέλεση ~ ~ ~ ~ ~
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς C. Βάζουμε τη σχάρα μας στη μεσαία θέση.
- Αλείφουμε με λάδι ένα ταψί 33x22 εκ.
- Πασπαλίζουμε την επιφάνεια του με λίγο αλεύρι. Αφήνουμε στην άκρη.
- Αναμιγνύουμε το αλεύρι, τη σόδα και το αλάτι σε ένα μεγάλο μπόλ. Αφήνουμε στην άκρη.
- Σε ένα μπόλ ανακατεύουμε το κακάο, το νερό και 1 κ.γ. εσπρέσσο μέχρι να ομοιογενοποιηθούν.
- Προσθέτουμε σιγά σιγά το γάλα και ανακατεύουμε. Αφήνουμε στην άκρη.
- Βάζουμε το βούτυρο στον κάδο του μίξερ και χτυπάμε σε μέτρια προς υψηλή ταχύτητα για 3 περίπου λεπτά μέχρι να αφρατέψει και να ασπρίσει.
- Προσθέτουμε τη ζάχαρη και τη βανίλια και συνεχίζουμε το χτύπημα για ακόμη 4 λεπτά.
- Σταματάμε το χτύπημα και μαζέυουμε το μίγμα απο τα τοιχώματα του κάδου και απο το εξάτηρμα του μίξερ με μια σπάτουλα.
- Συνεχίζουμε το χτύπημα σε μέτρια προς υψηλή ταχύτητα και προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά.
- Σταματάμε πάλι το χτύπημα και μαζεύουμε το μίγμα απο τα τοιχώματα.
- Προσθέτουμε στο μίγμα το 1/3 του μίγματος με το αλεύρι και χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα.
- Προσθέτουμε το μισό απο το μίγμα του κακάο και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να ομοιογενοποιηθούν τα υλικά.
- Συνεχίζουμε αυτή τη διαδικασία μέχρι να προσθέσουμε όλα μας τα υλικά.
- Σταματάμε το χτύπημα και μεταφέρουμε τη ζύμη που έχει προκύψει στο ταψί που έχουμε προετοιμάσει.
- Ψήνουμε στο φούρνο για περίπου 30 λεπτά ή μέχρι να βάζουμε ένα μαχαίρι στο κέντρο του ταψιού και να βγάινει καθαρό.
Για την επικάλυψη μόκας:
- Σε ένα μικρό μπολάκι διαλύουμε τον καφέ με 1 κ.γ. ζεστό νερό.
- Αφήνουμε στην άκρη.
- Βάζουμε το γάλα και τις σοκολάτες σε μπέν μαρί και ανακατέυουμε μέχρι να λιώσουν και να ομοιογενοποιηθούν.
- Αποσύρουμε απο τη φωτιά και το αφήνουμε για 5 λεπτά να κρυώσει πριν το χρησιμοποιήσουμε.
- Βάζουμε το βούτυρο στον κάδο του μίξερ και χτυπάμε σε μέτρια προς υψηλή ταχύτητα για περίπου 3 λεπτά μέχρι να αφρατέψει.
- Προσθέτουμε τον διαλυμμένο καφέ και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να ενωθούν τα υλικά.
- Προσθέτουμε το μίγμα της σοκολάτας και χτυπάμε μέχρι να ομοιογενοποιηθεί το μίγμα.
- Προσθέτουμε τη βανίλια και το αλάτι και χτυπάμε μέχρι να ενωθούν όλα τα υλικά.
- Σταματάμε το χτύπημα και μαζεύουμε με τη σπάτουλα τυχόν υπολείμματα του μίγματος απο τα τοιχώματα του μίξερ.
- Ξεκινάμε πάλι το χτύπημα σε χαμηλή ταχύτητα και προσθέτουμε σιγά σιγά τη ζάχαρη άχνη. Χτυπάμε για ένα ακόμη λεπτό σε υψηλή ταχύτητα.
- Καλύπτουμε το κέικ μας με την βουτυρόκρεμα μόκας που φτιάξαμε.
- Άν δεν σερβίρουμε αμέσως, καλύπτουμε το κέικ με μεμβράνη και το διατηρούμε στο ψυγείο μέχρι και 3 ημέρες.
- Πρίν σερβίρουμε το αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου για περίπου μισή ώρα.
Πηγή -cookbox.gr