ΜΕΝΟΥ

Pages

Κέικ σοκολάτας με επικάλυψη κρέμας μόκας


Για τους λάτρεις της σοκολάτας.

Χρόνος Προετοιμασίας 90'







~ ~ ~ ~ ~     Υλικά     ~ ~ ~ ~ ~
  • 210 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κ.γ. σόδα
  • Αλάτι 3/4 κ.γ. για το κέικ και 1/4 κ.γ. για την κρέμα
  • 8 κ.σ. κακάο
  • 160 ml νερό
  • 20 γρ. καφέ εσπρέσο 5 γρ. για το κέικ και 15 γρ. για την κρέμα
  • 160 ml. γάλα
  • 180 γρ. βούτυρο
  • 450 γρ. ζάχαρη
  • 3 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας ( 2 κ.γ.για το κέικ και 1 κ.γ. για την κρέμα)
  • 3 αυγά
  • 170 γρ. σοκολάτα γάλακτος
  • 90 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα
  • 339 γρ. βούτυρο ανάλατο
  • 400 γρ. ζάχαρη άχνη



~ ~ ~ ~ ~     Εκτέλεση     ~ ~ ~ ~ ~
  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς C. Βάζουμε τη σχάρα μας στη μεσαία θέση.
  • Αλείφουμε με λάδι ένα ταψί 33x22 εκ. 
  • Πασπαλίζουμε την επιφάνεια του με λίγο αλεύρι. Αφήνουμε στην άκρη.
  • Αναμιγνύουμε το αλεύρι, τη σόδα και το αλάτι σε ένα μεγάλο μπόλ. Αφήνουμε στην άκρη.
  • Σε ένα μπόλ ανακατεύουμε το κακάο, το νερό και 1 κ.γ. εσπρέσσο μέχρι να ομοιογενοποιηθούν. 
  • Προσθέτουμε σιγά σιγά το γάλα και ανακατεύουμε. Αφήνουμε στην άκρη.
  • Βάζουμε το βούτυρο στον κάδο του μίξερ και χτυπάμε σε μέτρια προς υψηλή ταχύτητα για 3 περίπου λεπτά μέχρι να αφρατέψει και να ασπρίσει. 
  • Προσθέτουμε τη ζάχαρη και τη βανίλια και συνεχίζουμε το χτύπημα για ακόμη 4 λεπτά. 
  • Σταματάμε το χτύπημα και μαζέυουμε το μίγμα απο τα τοιχώματα του κάδου και απο το εξάτηρμα του μίξερ με μια σπάτουλα.
  • Συνεχίζουμε το χτύπημα σε μέτρια προς υψηλή ταχύτητα και προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά. 
  • Σταματάμε πάλι το χτύπημα και μαζεύουμε το μίγμα απο τα τοιχώματα.
  • Προσθέτουμε στο μίγμα το 1/3 του μίγματος με το αλεύρι και χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα. 
  • Προσθέτουμε το μισό απο το μίγμα του κακάο και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να ομοιογενοποιηθούν τα υλικά. 
  • Συνεχίζουμε αυτή τη διαδικασία μέχρι να προσθέσουμε όλα μας τα υλικά.
  • Σταματάμε το χτύπημα και μεταφέρουμε τη ζύμη που έχει προκύψει στο ταψί που έχουμε προετοιμάσει.
  • Ψήνουμε στο φούρνο για περίπου 30 λεπτά ή μέχρι να βάζουμε ένα μαχαίρι στο κέντρο του ταψιού και να βγάινει καθαρό.

Για την επικάλυψη μόκας:
  • Σε ένα μικρό μπολάκι διαλύουμε τον καφέ με 1 κ.γ. ζεστό νερό.
  • Αφήνουμε στην άκρη.
  • Βάζουμε το γάλα και τις σοκολάτες σε μπέν μαρί και ανακατέυουμε μέχρι να λιώσουν και να ομοιογενοποιηθούν. 
  • Αποσύρουμε απο τη φωτιά και το αφήνουμε για 5 λεπτά να κρυώσει πριν το χρησιμοποιήσουμε.
  • Βάζουμε το βούτυρο στον κάδο του μίξερ και χτυπάμε σε μέτρια προς υψηλή ταχύτητα για περίπου 3 λεπτά μέχρι να αφρατέψει. 
  • Προσθέτουμε τον διαλυμμένο καφέ και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να ενωθούν τα υλικά. 
  • Προσθέτουμε το μίγμα της σοκολάτας και χτυπάμε μέχρι να ομοιογενοποιηθεί το μίγμα. 
  • Προσθέτουμε τη βανίλια και το αλάτι και χτυπάμε μέχρι να ενωθούν όλα τα υλικά.
  • Σταματάμε το χτύπημα και μαζεύουμε με τη σπάτουλα τυχόν υπολείμματα του μίγματος απο τα τοιχώματα του μίξερ.
  • Ξεκινάμε πάλι το χτύπημα σε χαμηλή ταχύτητα και προσθέτουμε σιγά σιγά τη ζάχαρη άχνη. Χτυπάμε για ένα ακόμη λεπτό σε υψηλή ταχύτητα.
  • Καλύπτουμε το κέικ μας με την βουτυρόκρεμα μόκας που φτιάξαμε.
  • Άν δεν σερβίρουμε αμέσως, καλύπτουμε το κέικ με μεμβράνη και το διατηρούμε στο ψυγείο μέχρι και 3 ημέρες. 
  • Πρίν σερβίρουμε το αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου για περίπου μισή ώρα.

Πηγή -cookbox.gr