ΜΕΝΟΥ

Pages

Ajo blanco (η περίφημη, ισπανικής καταγωγής, κρύα σούπα από αμύγδαλα και ψωμί)

 
¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤

Συνταγή : Νένα Ισμυρνόγλου
Μερίδες : Για 4-6 άτομα.
Απαιτούμενος Χρόνος : Προετοιμασία 30΄, Αναμονή 12 ώρες.
Βαθμός Δυσκολίας : ✬✬✬

Δροσερή, αρωματική, εξαίσια ανδαλουσιανή σούπα. Το καλοκαίρι, αντί για βερίκοκα, χρησιμοποιούμε σφιχτά, όχι πολύ ώριμα, σταφύλια.

Συστατικά

  • 4 φλιτζ. τσαγιού αγγούρια μικρά (χωρίς τη φλούδα), σε κύβους
  • 1 φλιτζ. τσαγιού φρέσκα βερίκοκα, σε φέτες
  • 1½ φλιτζ. ψωμί χωρίς κόρα, σε κυβάκια
  • 3/4 φλιτζ. τσαγιού αμύγδαλα λευκά, καβουρδισμένα σε αντικολλητικό τηγάνι χωρίς λιπαρή ουσία για 3-4 λεπτά
  • 4 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 3/4 φλιτζ. τσαγιού στραγγιστό γιαούρτι
  • 60 ml ελαιόλαδο
  • 30 ml ξίδι από σέρι ή από κόκκινο κρασί
  • 30 ml ξίδι από λευκό κρασί
  • 1/2 κουτ. γλυκού μέλι
  • αλάτι χοντρό

Για το γαρνίρισμα

  • 2 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
  • 3 ξερά βερίκοκα, ψιλοκομμένα
  • 1 καυτερή πιπερίτσα, ψιλοκομμένη
  • χειροποίητα κρουτόν (προτιμότερο σκορδάτα)

Τρόπος παρασκευής

  • Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αγγούρι, τα φρέσκα βερίκοκα, το ψωμί, τα αμύγδαλα, το σκόρδο και 1 κουταλιά της σούπας χοντρό αλάτι. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και βάζουμε στο ψυγείο για 12 ώρες (μπορούμε να το αφήσουμε μέχρι και 24 ώρες).
  • Ρίχνουμε το περιεχόμενο του μπολ μαζί με τα υγρά που θα έχει βγάλει στον πολυκόφτη και χτυπάμε πολύ καλά. Περνάμε από ψιλή σήτα και ρίχνουμε σε μεγάλο μπολ. Προσθέτουμε το γιαούρτι, τα 2 είδη ξιδιού, το μέλι και το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε καλά με σύρμα χειρός. Δοκιμάζουμε στο αλάτι.
  • Σκεπάζουμε και βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 30 λεπτά πριν σερβίρουμε. Μπορούμε να το κρατήσουμε στο ψυγείο μέχρι και 12 ώρες. Σερβίρουμε τη σούπα κρύα σε μπολ, σε κούπες ή σε ποτήρια, με το φρέσκο κρεμμυδάκι, το ξερό βερίκοκο, την καυτερή πιπεριά και τα κρουτόν. 

Πηγή - www.gastronomos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου