ΜΕΝΟΥ

Pages

Παντζάρι



¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤


Το παντζάρι (Beta vulgaris), ή κοκκινογούλι, είναι φυτό της οικογένειας Αμαρανθοειδή, η οποία παλιότερα ήταν γνωστή ως Χηνοποδιοειδή. Είναι μονοετές ή διετές φυτό του οποίου η ρίζα είναι εδώδιμη. Το φυτό φτάνει σε ύψος το 1,5 μέτρο. Τα φύλλα του έχουν σχήμα καρδιάς και έχουν μήκος 5 με 20 εκατοστά.


Έχει υψηλή περιεκτικότητά σε βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία & είναι πλούσιο σε υδατάνθρακες, μαγνήσιο, νιτρικά άλατα, σίδηρο, κάλιο, νάτριο, βιταμίνη C και φυλλικό οξύ. Το έντονο κόκκινο χρώμα του οφείλεται στην παρουσία της βουλγαξανθίνης.

Σύμφωνα με έρευνα του πανεπιστήμιου του Έξετερ, τα παντζάρια βελτιώνουν την αντοχή κατά 16% και ο χυμός τους βοηθάει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Το μαγνήσιο που περιέχουν βοηθάει την απορρόφηση του ασβεστίου. Τονώνουν τη λειτουργία του εγκεφάλου. Έχουν καθαρτικές ιδιότητες.

Επίσης έρευνα που έγινε έδειξε ότι το φολικό οξύ που βρίσκεται στις φυτικές ίνες των παντζαριών, μπορεί να μειώσει τόσο τη χοληστερίνη, όσο και τα τριγλυκερίδια.



Τα παντζάρια μπορούμε να τα βρούμε σχεδόν κάθε εποχή του χρόνου & μπορούμε να απολαύσουμε ωμά, βρασμένα ή ψητά. Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να κόψουμε τα φύλλα τους και να πλύνουμε καλά τους βολβούς.

Αν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε και τα φύλλα, τότε θα πρέπει να τα πλύνουμε κι αυτά πολύ καλά.

Αν χρησιμοποιήσουμε τα παντζάρια μας ωμά, τότε καθαρίζουμε τη φλούδα τους με ένα μαχαίρι όπως θα κάναμε π.χ. με μία πατάτα. Αν τα βράσουμε, τα ξεφλουδίζουμε αφού βράσουν.


Πηγή - εξωτερικοί σύνδεσμοι
el.wikipedia.org,
www.argiro.gr (Photo 1),
www.athensmagazine.gr (Photo 2)
onmed.bbend.net (Photo 3)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου