ΜΕΝΟΥ

Pages

Σφολιατάκια με κάρι

Σε όλη την Ταϊλάνδη, μικροί πάγκοι και πωλητές με καροτσάκια ετοιμάζουν μια απίστευτη ποικιλία από σνακ. Δοκιμάστε ένα από αυτά.






Συνταγή :  γαστρονόμος.
Μερίδες : Για 30 τεμ.
Απαιτούμενος Χρόνος : Προετοιμασία 40', Μαγείρεμα 50'.
Βαθμός Δυσκολίας : Εύκολη.


Υλικά
  • 30 έτοιμα σφολιατάκια, κτψ, ή 3-4 φύλλα σφολιάτας, κομμένα σε δίσκους διαμέτρου 10 εκ.
Για τη γέμιση
  • 1½ κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 2-3 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες
  • 1 μικρό κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο
  • 4 κουτ. σούπας κοτσάνι κόλιανδρου, χωρίς τα φύλλα, ψιλοκομμένο (οι Ταϊλανδοί χρησιμοποιούν ρίζα κόλιανδρου, που όμως δεν υπάρχει στην Ελλάδα – αν δεν μας αρέσει ο κόλιανδρος, αντικαθιστούμε με μαϊντανό, με άλλο γευστικό αποτέλεσμα)
  • 200 γρ. κιμάς κοτόπουλου ή χοιρινού
  • 1 μικρή κόκκινη πιπεριά, σε κύβους
  • 50 γρ. αρακάς 350 γρ. πατάτες, καθαρισμένες
  • 3 κουτ. σούπας σάλτσα ψαριού* (fish sauce)
  • 2 κουτ. σούπας ζάχαρη λευκή
  • 1 κουτ. γλυκού κάρι, σε σκόνη (το φτιάχνουμε μόνοι μας ή το βρίσκουμε σε μπαχαράδικα)
  • ηλιέλαιο ή ελαφρύ ελαιόλαδο για βαθύ τηγάνισμα
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

* Σε µεγάλα σούπερ µάρκετ στο τµήµα µε τα έθνικ προϊόντα και σε καταστήµατα µε ασιατικά προϊόντα,


Εκτέλεση
Για τη γέμιση:
  • Σε μια κατσαρόλα με νερό που κοχλάζει βράζουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά τις πατάτες για περίπου 20-30 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν. Σε ένα γουόκ ή σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το σκόρδο για 1-2 λεπτά, μέχρι να σκορπίσει το άρωμά του. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το κοτσάνι κόλιανδρου και μαγειρεύουμε για 2-3 λεπτά. 
  • Προσθέτουμε τον κιμά και χρησιμοποιώντας μια κουτάλα διαλύουμε τα σβολάκια. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για περίπου 15-20 λεπτά, μέχρι να μαγειρευτεί ο κιμάς. Προσθέτουμε την πιπεριά και τον αρακά και ανακατεύουμε για 1 με 2 λεπτά. Ρίχνουμε ανακατεύοντας τις πατάτες, τη σάλτσα ψαριού, τη ζάχαρη, τη σκόνη κάρι και αλατοπίπερο, αν χρειάζεται.
 ¤ ¤ ¤ ¤
  • Απλώνουμε τους δίσκους σφολιάτας σε μια αλευρωμένη επιφάνεια. Βάζουμε 1-1½ κουταλιά της σούπας γέμιση στο κέντρο του. Αλείφουμε την άκρη της ζύμης με νερό και τη διπλώνουμε έτσι ώστε να σχηματίσουμε ένα μισοφέγγαρο. Πιέζουμε τις άκρες για να τις σφραγίσουμε.
  • Φτιάχνουμε ένα «κορδονάκι» εκεί όπου σφραγίσαμε τα φύλλα, αναδιπλώνοντας ελαφρά τη ζύμη κατά μήκος της άκρης. Βάζουμε το σφολιατάκι στην άκρη και επαναλαμβάνουμε με την υπόλοιπη ζύμη και γέμιση.
  • Γεμίζουμε ένα γουόκ ή ένα βαθύ τηγάνι με λάδι σε ύψος 7,5 εκ. και το ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά. Τηγανίζουμε τα σφολιατάκια για περίπου 5-6 λεπτά, μέχρι να φουσκώσουν. Βγάζουμε με μια τρυπητή κουτάλα και στραγγίζουμε σε απορροφητικό χαρτί. Τα σερβίρουμε ζεστά ή κρύα.

Πηγή - γαστρονόμος


 * * Μην ξεχάσετε να βαθμολογείστε την συνταγή * *

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου