Η Γεωργία Δαμιανού από το Στρυμονικό Σερρών μάς έδειξε πώς φτιάχνεται
αυτός ο εκλεκτός μεζές, ιδανικός για τσίπουρο. Η συνταγή είναι
παραδοσιακή των ντόπιων του χωριού.
Υλικά
Εκτέλεση
Στο ποτήρι μας ροζέ από Syrah.
Πηγή - γαστρονόμος
Συνταγή : Γεωργία Δαμιανού
Μερίδες : Για 4 άτομα.
Απαιτούμενος Χρόνος : Προετοιμασία 15΄, Μαγείρεμα 1 ώρα.
Βαθμός Δυσκολίας : ✬✬✬✬✬
Υλικά
- 1 κιλό μελιτζάνες
- νερό για το βράσιμο των μελιτζάνων
- 200 ml ελαιόλαδο και λίγο ακόμα για τη λαμαρίνα
- αλεύρι για τις μελιτζάνες
- αλάτι και ρίγανη.
- 300 γρ. ντομάτα τριμμένη
- 5 σκελίδες σκόρδου, λιωμένες
- 1/2 κουτ. γλυκού λευκό ξίδι
Εκτέλεση
- Κόβουμε τις μελιτζάνες κατά μήκος σε λεπτές φέτες, πάχους περίπου 1,5 εκ. Βουτάμε τις φέτες σε κατσαρόλα με νερό που βράζει για 1 - 2 λεπτά και τις πατάμε με τρυπητή κουτάλα για να μην ανέβουν στην επιφάνεια. Τις βγάζουμε σε σουρωτήρι και ρίχνουμε κρύο νερό (για να μη μαυρίσουν). Τις στραγγίζουμε και τις πιέζουμε με τα χέρια για να βγάλουν τα υγρά τους.
- Λαδώνουμε τη λαμαρίνα του φούρνου και πασπαλίζουμε με αλάτι και ρίγανη. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160° C.
- Αλατίζουμε ελαφρώς τις μελιτζάνες, τις αλευρώνουμε και τις αραδιάζουμε στο ταψί. Πασπαλίζουμε με ρίγανη και μοιράζουμε την ντομάτα για να σκεπαστούν όλες οι φέτες. Περιχύνουμε με το ελαιόλαδο και ψήνουμε για περίπου 1 ώρα. Αφήνουμε τις μελιτζάνες να κρυώσουν λίγο, σκορπίζουμε το σκόρδο, ρίχνουμε το ξίδι σε κάθε φέτα και σερβίρουμε.
Στο ποτήρι μας ροζέ από Syrah.
Πηγή - γαστρονόμος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου