Συνταγές για τυροπιτάκια υπάρχουν δεκάδες. Παραδοσιακές και
εξευγενισμένες. Σαν μάνα και νοικυρά, έχω δοκιμάσει τις περισσότερες. Με
αγοραστό και με σπιτικό φύλλο.
Με ένα, με δυό, με τρία, με τέσσερα τυριά. Το τυροπιτάκι, όμως, στο οποίο έχω καταλήξει και ορκιστεί αιώνια πίστη, είναι αυτό εδώ. Γιατί είναι το πιο νόστιμο, το πιο "στιγμής", το πιο τραγανό. Και γίνεται με υλικά που μας βρίσκονται, όπως ένα φύλλο κρούστας στην κατάψυξη και φέτες τυρί του τοστ στο ψυγείο. Το μόνο που θέλει είναι ένα αληθινό, αρωματικό, αγελαδινό βούτυρο και να το φας την ώρα που βγαίνει από το φούρνο, μαστιχωτό, με κείνο το υπέροχο "κρακ"!
Συνταγή : Ελένη Ψυχούλη.
Μερίδες : ??
Απαιτούμενος Χρόνος : Προετοιμασία 15΄περίπου, Ψήσιμο 10΄-15΄ περίπου.
Βαθμός Δυσκολίας : ✬✬✬✬✬
Υλικά
- 1 πακέτο φύλλο κρούστας
- 2 πακέτα τυρί του τοστ σε φέτες (εγώ προτιμώ το Havarti γιατί λιώνει εκπληκτικά)
- 120 γρ. βούτυρο γάλακτος Lurpak
- προαιρετικά για το πασπάλισμα, εγώ προτιμώ γλυκάνισο αλλά μπορείς να βάλεις σουσάμι, πάπρικα, ψιλοκομμένο δεντρολίβανο, τριμμένο τυρί ή όποιο μυρωδικό σου αρέσει ή ακόμη και τίποτα.
Εκτέλεση
- Λιώνουμε το βούτυρο σε χαμηλή φωτιά.
- Απλώνουμε χαρτί ψησίματος στο επίπεδο ταψί του φούρνου, το βουτυρώνουμε καλά και τον προθερμαίνουμε στους 180 βαθμούς.
- Απλώνουμε μπροστά μας όλο το πακέτο με τα φύλλα, πάνω στο πλαστικό του περιτύλιγμα.
- Βουτυρώνουμε το πρώτο φύλλο.
- Ξεκινώντας από την άκρη αριστερά, τοποθετούμε στη σειρά τις φέτες του τυριού, αφήνοντας ένα περιθώριο ανάμεσά τους. Χαράζουμε με μαχαίρι σε τετραγωνάκι.
- Τυλίγουμε σε ρολάκι σφιχτό, τη φέτα του τυριού με ένα φύλλο, προσέχοντας να κλείσουμε καλά τις άκρες, σαν καραμέλλα, για να μην χυθεί το τυράκι όταν λιώσει στο ψήσιμο.
- Συνεχίζουμε βουτυρώνοντας το κάθε φύλλο, μέχρι να τελειώσουν τα υλικά μας.
- Τοποθετούμε τα ρολάκια στο ταψί, τα βουτυρώνουμε πολύ καλά, τα πασπαλίζουμε με το υλικό της επιλογής μας.
- Ψήνουμε για 10-15 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδίσουν ωραία τα ρολάκια.
Tip
- Αν στο ψυγείο σας έχετε φύλλο Βηρυττού, είναι το ίδιο καλό. Αν έχετε κουρού ή σφολιάτα, με τον πλάστη ανοίξτε το να γίνει πολύ λεπτό.
- Αν σας περισέψουν, λίγα λεπτά πέρασμα από το φούρνο και ξαναγίνονται τραγανά και ολόφρεσκα.
Πηγή - Το Πιρούνι
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου