Συνταγή : Ελένη Ψυχούλη.
Μερίδες : Για μια φόρμα του κέικ με τρύπα στη μέση.
Απαιτούμενος Χρόνος :
Βαθμός Δυσκολίας : ✬✬✬✬✬
Υλικά
- 1 πακέτο φύλλο κρούστας ή Βηρυττού
- 5 πιπεριές σε διαφορετικά χρώματα
- 1 μεγάλο κρεμμύδι κομμένο όπως στη χωριάτικη, σε λεπτά φετάκια
- 1 μικρή σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
- 10 ντοματίνια κομμένα στη μέση
- 3 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 1 κοφτή κ.σ. ρίγανη
- βούτυρο γάλακτος Lurpak λιωμένο για το φύλλο και τη φόρμα
Για τη μπεσαμέλ
- 100 γρ. βούτυρο γάλακτος Lurpak
- 100 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 λίτρο ζεστό γάλα φρέσκο
- 2 αβγά
- μια πρέζα μοσχοκάρυδο
- 1 φλ. τριμμένο τυρί κεφαλοτύρι
- 150 γρ. φέτα σπασμένη σε κομματάκια
- 1 φλ. παρμεζάνα τριμμένη
- πιπέρι
Εκτέλεση
- Σε ένα τηγάνι ή στο γουόκ, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τις πιπεριές, το κρεμμύδι και το σκόρδο σε δυνατή φωτιά, ανακατεύοντας μέχρι να μαλακώσουν.
- Αλατίζουμε, ρίχνουμε τα ντοματίνια και τη ρίγανη, φέρνουμε δυό βόλτες, κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τον μαϊντανό. Αφήνουμε το μείγμα να γίνει χλιαρό.
- Σε ένα κατσαρολάκι, φτιάχνουμε τη μπεσαμέλ: λιώνουμε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά, το ανακατεύουμε καλά με το αλεύρι, να γίνει ένα λείο μείγμα.
- Ρίχνουμε λίγο-λίγο το γάλα και με το σύρμα ανακατεύουμε συνεχώς και με γρήγορες κινήσεις μέχρι να δέσει.
- Κατεβάζουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε το μοσχοκάρυδο, τα τυριά και ανακατεύουμε πολύ καλά.
- Στο τέλος ρίχνουμε τα αβγά και ανακατεύουμε με γρήγορες κινήσεις.
- Eνώνουμε τα δυό μείγματα ανακατεύοντας καλά και αφήνουμε τη γέμιση να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.
- Βουτυρώνουμε καλά τη φόρμα.
- Ανοίγουμε μπροστά μας το πακέτο με το φύλλο και βουτυρώνουμε καλά κάθε φύλλο. Ένα-ένα, στρώνουμε τα φύλλα από το μισό πακέτο, αφήνοντας γείσο και προσέχοντας να καλύψουμε καλά και τα τειχώματα της τρύπας.
- Βάζουμε τη γέμιση και ισιώνουμε με κουτάλι να στρωθεί ομοιόμορφα.
- Καλύπτουμε με ένα-ένα βουτυρωμένα τα υπόλοιπα φύλλα και καλύπτουμε καλά την επιφάνεια, να μην υπάρχουν κενά.
- Βουτυρώνουμε την επιφάνεια, την ραντίζουμε με λίγο νερό και ψήνουμε σε ζεστό φούρνο, στους 180 βαθμούς, μέχρι να ροδίσει καλά το φύλλο, περίπου μισή ώρα.
Πηγή - Το Πιρούνι
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου