Κυρίως πιάτο παρέα με μια πράσινη σαλάτα αλλά και πρωτότυπο συνοδευτικό
στο γιορτινό τραπέζι αντί για τις κλασικές πατάτες φούρνου, η πατατόπιτα
είναι ένα μαγικό πιάτο που ταιριάζει με όλα τα κρέατα και τα πουλερικά.
Εγώ την κάνω τις μέρες ανάμεσα στις γιορτές, οπότε και μέσα στο ταψί προσθέτω ό,τι έχει απομείνει από ένα ψητό χοιρινό, τη γαλοπούλα, το κοτόπουλο, τον κιμά ή και το κατσικάκι, ξεκοκκαλισμένο και κομμένο σε μπουκίτσες.
Υλικά
Εκτέλεση
Πηγή - www.pirouni.gr
Συνταγή : Ελένη Ψυχούλη.
Μερίδες : ??
Απαιτούμενος Χρόνος : ??
Βαθμός Δυσκολίας : ✬✬✬✬✬
Εγώ την κάνω τις μέρες ανάμεσα στις γιορτές, οπότε και μέσα στο ταψί προσθέτω ό,τι έχει απομείνει από ένα ψητό χοιρινό, τη γαλοπούλα, το κοτόπουλο, τον κιμά ή και το κατσικάκι, ξεκοκκαλισμένο και κομμένο σε μπουκίτσες.
Υλικά
- 11/2 κιλό πατάτες καθαρισμένες
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 συσκευασία μπέικον σε φετάκια
- 4 μεγάλα κρεμμύδια σε φέτες
- 1 συσκευασία Havarti
- 1 φλ. φέτα σπασμένη
- 200 γρ. βούτυρο αγελάδος Lurpak
- 3 αβγά
- 1 κ.γ. θυμάρι ξερό ή δυό-τρία κλωναράκια φρέσκο
- 1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 1 κ.γ. γλυκιά πάπρικα
- 1 κ.γ. τριμμένο μοσχοκάρυδο
- αλάτι-πιπέρι
Εκτέλεση
- Βράζουμε τις πατάτες χωρίς το φλούδι τους, ολόκληρες, σε άφθονο αλατισμένο νερό, μέχρι να μαλακώσουν καλά.
- Όσο βράζουν, σε ένα αντικολλητικό, μικρό τηγάνι, σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά, σκέτο, το μπέικον, μέχρι να γίνει τραγανό και να ροδίσει.
- Σε ένα μεγάλο, αντικολλητικό τηγάνι, σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά τα κρεμμύδια αλατισμένα, ανακατεύοντας συχνά μέχρι να ροδίσουν και να μαλακώσουν.
- Μόλις βράσουν οι πατάτες τις στραγγίζουμε και τις ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα με το βούτυρο. Με τον αβγοδάρτη τις πιέζουμε μέχρι να λιώσουν εντελώς.
- Προσθέτουμε τα αβγά και ανακατεύουμε καλά.
- Ρίχνουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά, το Havarti κομμένο σε κομματάκια και ανακατεύουμε.
- Βουτυρώνουμε καλά ένα πυρέξ, απλώνουμε ομοιόμορφα το μείγμα και πασπαλίζουμε με λίγο τριμμένο τυρί την επιφάνεια.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.
Πηγή - www.pirouni.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου