¤ ¤
¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤
Συνταγή : Πέτρος Συρίγος
Μερίδες : Για 6 άτομα.
Απαιτούμενος Χρόνος : Προετοιμασία 20΄, Μαγείρεμα 90΄.
Βαθμός Δυσκολίας : ✬✬✬✬✬
Παραδοσιακό Ελληνικό πιάτο οι γίγαντες, αποτελούν εξαιρετικό μεζέ πριν από χειμωνιάτικα ή καλοκαιρινά πιάτα που σηκώνουν κρασί. Ταπεινό και πολύ νόστιμο!
Συστατικά
- 500γρ γίγαντες
- 1κ.τ.γ μαγειρική σόδα
- 1 ½ ξερό κρεμμύδι κομμένο σε φέτες
- 2 καρότα κομμένα σε φέτες
- 5 σκελίδες σκόρδο
- 1 πιπερίτσα καυτερή
- 1 ντομάτα κον-κασέ κονσέρβα
- 1 κλωνάρι σέλερι σε φέτες
- 1κ.τ.σ ζάχαρη
- ½ ματσάκι μαιντανό
- 1 φλυτζάνι ελαιόλαδο
- 2 φρέσκιες τριμμένες ντομάτες
- αλάτι,πιπέρι
Τρόπος παρασκευής
- Απ΄το προηγούμενο βράδυ μουλιάζουμε τους γίγαντες σε μπόλικο νερό στο οποίο έχουμε διαλύσει το ενα κουταλάκι σόδα.
- Σε μια κατσαρόλα βάζετε αρκετό νερό και τη βάζετε να βράσει,μόλις βράσει ρίχνετε για 15 λεπτά περίπου τους γίγαντες,τους ξαφρίζετε ανα διαστήματα και τους σουρώνετε πετώντας το πρώτο νερό.
- Σε μια καθαρή κατσαρόλα βάζετε το μισό ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει,μετά προσθέστε το σκόρδο,το σέλερι,τα καρότα και μαγειρέψτε για 3 λεπτά.
- Προσθέστε την τριμμένη ντομάτα και την κον-κασέ και την ζάχαρη.Συμπληρώστε με καυτό νερό μέχρι να σκεπαστούν και λίγο ακόμα και μαγειρέψτε με κλειστό καπάκι για 40 λεπτά.
- Στη συνέχεια ρίξτε τους γίγαντες με τη σάλτσα τους σε ταψί,προθέστε το υπόλοιπο ελαιόλαδο,την πιπερίτσα και ενα φλυτζάνι νερό ακόμα αν δεν εχει πολλά υγρά.
- Ψήστε σε αντιστάσεις σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 50 λεπτά.
- Σερβίρετε με ψιλοκομμένο μαιντανό και λευκό τυρί σόγιας άμα θέλετε.
Πηγή - petros-syrigos.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου