Μία μοναδική πίτα στο τραπέζι σας.
Υλικά
Εκτέλεση
Πηγή - www.gastronomos.gr
Συνταγή : Γαστρονόμος
Μερίδες : 1 ταψί διαμέτρου 30 εκ.
Απαιτούμενος Χρόνος : Προετοιμασία 20', Ψήσιμο 1 ώρα.
Βαθμός Δυσκολίας : ✬✬✬✬✬
Υλικά
- 1.600 ml νερό
- 1 φλ. τσαγιού τραχανάς γλυκός Βλάχα
- 1½ φλ. τσαγιού αλεύρι
- 1½ φλ. τσαγιού φέτα, θρυμματισμένη
- 1 φλ. τσαγιού γραβιέρα, τριμμένη
- 1 ½ φλ. τσαγιού ζαμπόν βραστό, κομμένο σε κύβους 1 ½ εκ.
- 1 φλ. τσαγιού μαϊντανός, ψιλοκομμένος
- 4 αυγά ελαφρώς χτυπημένα με 50 ml γάλα + 1 αυγό, χτυπημένο για επάλειψη
- 60 ml ελαιόλαδο + 2 κουτ. σούπας επιπλέον, για το άλειμμα του ταψιού
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
- Σε μια μέτρια κατσαρόλα βράζουμε το νερό με λίγο αλάτι και τον τραχανά, σε μέτρια φωτιά για 6-8 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει και να πιεί το νερό, ανακατεύοντας τακτικά για να μην κολλήσει.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε τον τραχανά να κρυώσει για 10 λεπτά.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200° C. Βάζουμε τον τραχανά σε ένα μεγάλο μπολ και προσθέτουμε το αλεύρι, τα τυριά, το ζαμπόν, τον μαϊντανό, τα 4 χτυπημένα αυγά και τα 60 ml ελαιόλαδο. Αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε καλά.
- Αλείφουμε ένα ταψί διαμέτρου 30 εκ. με το υπόλοιπο λάδι. Αδειάζουμε μέσα το μείγμα του τραχανά και ισιώνουμε την επιφάνεια. Περιχύνουμε την πίτα με το τελευταίο χτυπημένο αυγό.
- Ψήνουμε για περίπου 1 ώρα ή μέχρι να πήξει καλά το μείγμα και η πίτα να αποκτήσει ωραία κρούστα.
Πηγή - www.gastronomos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου