Κομμάτι μπελαλίδικα, αλλά πεντανόστιμα ρυζοκεφτεδάκια, ιδιαίτερα δημοφιλή στην Ιταλία
Συνταγή : Χριστόφορος Πέσκιας.
Μερίδες : για 4 άτομα.
Απαιτούμενος Χρόνος : προετοιμασία 20΄, αναμονή περίπου 30΄, μαγείρεμα 45΄.
Βαθμός Δυσκολίας : Μέτρια.
Υλικά
Για τις κροκέτες
- 50 ml ελαιόλαδο
- 2 σκελίδες σκόρδου, λιωμένες
- 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 250 γρ. ρύζι αρμπόριο (ή άλλο ρύζι κατάλληλο για ριζότο)
- 750 ml ζωμός κότας ζεστός
- ελάχιστοι στήμονες σαφράν
- 1/4 κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο, τριμμένο
- τα φύλλα από 1 ματσάκι μαϊντανού, ψιλοκομμένα
- 100 γρ. παρμεζάνα, τριμμένη
- 100 γρ. μετσοβόνε, τριμμένο
- 2 αυγά (προτιμάμε βιολογικά)
- αλάτι, πιπέρι
Για το τηγάνισμα
- αρκετό ελαιόλαδο
- 1 φλιτζ. τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 2 αυγά (κατά προτίμηση βιολογικά), χτυπημένα
- 1 φλιτζ. τσαγιού τριμμένη φρυγανιά (γαλέτα)
Εκτέλεση
Κροκέτες
- Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε χαμηλή φωτιά και σοτάρουμε το σκόρδο και το κρεμμύδι για 2 λεπτά.
- Προσθέτουμε το ρύζι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλα 2 - 3 λεπτά, μέχρι οι κόκκοι του να αρχίσουν να γυαλίζουν.
- Στη συνέχεια ρίχνουμε με την κουτάλα της σούπας μια δόση ζεστού ζωμού, χαμηλώνουμε τη φωτιά και ανακατεύουμε μερικές φορές, ώσπου να απορροφηθεί από το ρύζι. Συνεχίζουμε τη διαδικασία, προσθέτοντας σταδιακά ζωμό κάθε φορά που απορροφάται, ανακατεύοντας σχεδόν ασταμάτητα, ώσπου το ρύζι να μαλακώσει, να χυλώσει και να μην απορροφά άλλο ζωμό.
- Η διαδικασία διαρκεί περίπου 20 - 25 λεπτά. Αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά και προσθέτουμε το σαφράν, το μοσχοκάρυδο, το μαϊντανό, τα τυριά και τέλος τα 2 αυγά, αλάτι και πιπέρι.
- Ανακατεύουμε και αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει και να σφίξει. Το πλάθουμε σε μικρούς κεφτέδες, σε μέγεθος καρυδιού.
Για το τηγάνισμα:
- Σε μια βαθιά κατσαρόλα βάζουμε άφθονο ελαιόλαδο να κάψει στους 170° - 180° C (χρησιμοποιούμε θερμόμετρο μαγειρικής ή ρυθμίζουμε τη φριτέζα στην ανάλογη θερμοκρασία ή ρίχνουμε λίγο αλεύρι μέσα στο λάδι και όταν αρχίσει να τσιτσιρίζει, είναι έτοιμο).
- Βάζουμε το αλεύρι, το αυγό και τη γαλέτα σε τρία διαφορετικά βαθιά πιάτα. Περνάμε τα κεφτεδάκια (arancini) πρώτα από το αλεύρι, μετά από το αυγό και τέλος τα κυλάμε στη γαλέτα.
- Τα τηγανίζουμε στο λάδι για περίπου 2 - 3 λεπτά ή ώσπου να ροδίσουν, τα στραγγίζουμε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας και σερβίρουμε με πράσινη σαλάτα.
Πηγή - γαστρονόμος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου