ΜΕΝΟΥ

Pages

Χοιρινό κόντρα γεμιστό


Μία φανταστική συνταγή για το τραπέζι σας.












Συνταγή :  Κώστας Τσίγκας.
Μερίδες : για 6-8 άτομα.
Απαιτούμενος Χρόνος :  προετοιμασία 20΄, μαγείρεμα 2-3 ώρες.
Βαθμός Δυσκολίας : Μέτρια.


Υλικά
  • 2½-3 κιλά χοιρινό κόντρα (ένα ολόκληρο κομμάτι μαζί με κόκαλο)
  • 150 γρ. απάκι
  • 1 λεμόνι κομμένο σε λεπτές φέτες
  • 1/2 φλιτζάνι φρυγανιά χοντροτριμμένη
  • 1 κουτ. γλυκού θυμάρι ψιλοκομμένο
  • 1 κουτ. γλυκού τσάι του βουνού ψιλοκομμένο
  • 1+2 κουτ. σούπας ζάχαρη μαύρη
  • 1 κουτ. σούπας μουστάρδα
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 2 κρεμμύδια σε χοντρές ροδέλες
  • 1 φλιτζάνι κρασί λευκό
  • αλάτι, πιπέρι
  • σπάγκο φυτικό για το δέσιμο του κρέατος

Eκτέλεση
  • Ζητάμε από τον κρεοπώλη από όπου θα αγοράσουμε το κρέας να μας το ανοίξει για γέμισμα. Επίσης, του ζητάμε να αφήσει λίγο λίπος στο πάνω μέρος του κρέατος. 
  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C. Κόβουμε το απάκι σε πολύ λεπτές φέτες ή σε μικρούς κύβους. Απλώνουμε το κρέας ανοιγμένο πάνω στον πάγκο της κουζίνας. 
  • Αλατοπιπερώνουμε καλά το εσωτερικό του, το πασπαλίζουμε με τη μία κουταλιά ζάχαρη, το αλείφουμε με τη μουστάρδα, πασπαλίζουμε με την τριμμένη φρυγανιά, το θυμάρι και το τσάι του βουνού και μοιράζουμε το κομμένο απάκι και τις φέτες του λεμονιού. Τυλίγουμε το κρέας με τη γέμισή του και του δίνουμε την αρχική μορφή του κομματιού. 
  • Το δένουμε με τον σπάγκο σε 5-6 διαφορετικά σημεία (ανάμεσα στα κόκαλα). Αλατοπιπερώνουμε το εξωτερικό του πολύ καλά και το πασπαλίζουμε με τις 2 κουταλιές ζάχαρη. Απλώνουμε τις ροδέλες του κρεμμυδιού σε ταψί που μπορεί να χωρέσει το κρέας και πάνω τους τοποθετούμε το κρέας. 
  • Ρίχνουμε μέσα στο ταψί το κρασί. Σκεπάζουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο και το βάζουμε στο φούρνο για μιάμιση ώρα περίπου. Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και συνεχίζουμε το ψήσιμο για μία ακόμη ώρα. Βγάζουμε το ταψί από τον φούρνο και αφήνουμε το κρέας να ξεκουραστεί για 10 λεπτά. 
  • Αφαιρούμε τον σπάγκο με ψαλίδι, μεταφέρουμε το κρέας σε πιατέλα και σερβίρουμε μαζί με λίγα απο τα υγρά του ταψιού.

Πηγή - cookbook.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου