ΜΕΝΟΥ

Pages

Ξιφίας καπονατίνα

Μία Ιταλική συνταγή στο τραπέζι σας.












Συνταγή :  Κώστας Τσίγκας.
Μερίδες :  για 4 άτομα.
Απαιτούμενος Χρόνος :  προετοιμασία 10΄, μαγείρεμα 20΄.
Βαθμός Δυσκολίας : Εύκολη.


Υλικά
  • 4 κομμάτια ξιφία (220 γρ. το καθένα)
  • 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 1 κουτ. γλυκού δεντρολίβανο ψιλοκομμένο
  • 1/2 κουτ. γλυκού κύμινο τριμμένο
  • 1/2 κουτ. γλυκού κόλιαντρο τριμμένο
  • αλάτι, πιπέρι
Για την καπονατίνα
  • 1/3 φλιτζανιού βασιλικό ψιλοκομμένο φρέσκο
  • 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 4 φιλετάκια αντζούγιας
  • 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
  • 3 μελιτζάνες μέτριες καθαρισμένες και κομμένες σε μικρούς κύβους
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1/2 κουτ. γλυκού πιπεριά καυτερή ψιλοκομμένη
  • 2 ντομάτες μεγάλες ψιλοκομμένες
  • 1/2 φλιτζάνι ελιές μαύρες ψιλοκομμένες
  • 3 κουτ. σούπας κάππαρη μικρή
  • 1/3 φλιτζανιού σταφίδες ξανθές
  • 1/4 φλιτζανιού κουκουνάρι
  • 2 κουτ. σούπας ζάχαρη
  • 1/4 φλιτζανιού ξίδι κόκκινου κρασιού
  • αλάτι, πιπέρι

Eκτέλεση
  • Ετοιμάζουμε την καπονατίνα: Ρίχνουμε τη μισή ποσότητα από το 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο σε σχετικά μεγάλο τηγάνι και προσθέτουμε το σκόρδο και την αντζούγια. Μόλις η αντζούγια αρχίσει να «διαλύεται», βάζουμε και τη μελιτζάνα και τη σοτάρουμε πολύ καλά ανακατεύοντας συχνά. 
  • Βγάζουμε τη μελιτζάνα με τρυπητή κουτάλα και τη μεταφέρουμε σε απορροφητικό χαρτί. Στο ίδιο σκεύος προσθέτουμε το κρεμμύδι και την καυτερή πιπεριά και τα σοτάρουμε για 4 λεπτά σε μέτρια φωτιά. Βάζουμε και την ντομάτα και την αφήνουμε να μαγειρευτεί για 10 λεπτά, ανακατεύοντας ενδιάμεσα. 
  • Ρίχνουμε τις ελιές, την κάππαρη, τις σταφίδες, το ξίδι, το κουκουνάρι, τη ζάχαρη και αλατοπιπερώνουμε. Ξαναβάζουμε τη μελιτζάνα στο τηγάνι και αφήνουμε τη σάλτσα να σιγομαγειρευτεί μέχρι να εξατμιστούν τα πολλά υγρά. Αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά και προσθέτουμε τον βασιλικό. 
  • Ανακατεύουμε και αφήνουμε τη σάλτσα να γίνει χλιαρή. Ετοιμάζουμε το γκριλ για το ψάρι. Αναμειγνύουμε το δεντρολίβανο και τα μπαχαρικά σε μπολ. Αλείφουμε καλά το ψάρι με τις 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο και το αλατοπιπερώνουμε. 
  • Το πασπαλίζουμε και από τις δύο πλευρές με τα μπαχαρικά και το ψήνουμε. 
  • Σερβίρουμε την καπονατίνα στα πιάτα και από πάνω τα φιλέτα του ψαριού.

Πηγή - cookbook.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου