ΜΕΝΟΥ

Pages

Το ρύζι των Χριστουγέννων


Μία συνταγή του Γιάννη Λουκάκου για το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι.




Συνταγή : Γιάννης Λουκάκος
Μερίδες : Για 10 άτομα.
Απαιτούμενος Χρόνος : Περίπου 30΄.
Βαθμός Δυσκολίας : ✬✬✬


Υλικά
Για το ρύζι

  • 320 γρ. ρύζι μπασμάτι αρωματικό
  • 60 γρ. ελαιόλαδο
  • 4 γρ. κανέλα, στικ
  • 20 γρ. τζίντζερ, ψιλοκομμένο
  • 4 τεμ. κάρδαμο, τριμμένο
  • 4 τεμ. δάφνη
  • 660 γρ. ζωμός λαχανικών
  • 5 γρ. κουρκουμά
  • 5 γρ. κάρι
  • 160 γρ. μείγμα ξηρών καρπών (τελείωμα)
  • αλάτι

Για το μείγμα ξηρών καρπών και αποξηραμένων φρούτων

  • 50 γρ. χουρμάδες αποξειραμένους, σε μικρά καρέ
  • 50 γρ. κράνμπερις αποξηραμένα, κομμένα σε μικρά κομμάτια
  • 40 γρ. σταφίδες Κορίνθου, κομμένες σε μικρά κομμάτια
  • 60 γρ. κουκουνάρι, καβουρδισμένο
  • 60 γρ. φιστίκια πέκαν, κομμένα σε μικρά κομμάτια
  • 100 γρ. ρόδι
  • 40 γρ φρέσκο κρεμμύδι
  • 10 γρ. χυμός λάιμ
  • 1 γρ. ξύσμα λάιμ
  • αλάτι

Εκτέλεση

Για το ρύζι
  • Ζεσταίνουμε μια κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και ρίχνουμε το ελαιόλαδο, το ρύζι και τα μπαχαρικά και σοτάρουμε για 2-3 λεπτά. Ρίχνουμε τον ζωμό λαχανικών, ανακατεύουμε και δυναμώνουμε τη φωτιά. Μόλις πάρει βράση χαμηλώνουμε τη φωτιά και καλύπτουμε με ένα καπάκι την κατσαρόλα μας. 
  • Μόλις το ρύζι βράσει απομακρυνόμαστε από την εστία, αφαιρούμε το καπάκι και αφού πέσει λίγο η θερμοκρασία του προσθέτουμε το μείγμα ξηρών καρπών και αποξηραμένων φρούτων.

Για το μείγμα ξηρών καρπών και αποξηραμένων φρούτων

  • Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί.


Tip

  • Το ρύζι ξέρουμε ότι είναι έτοιμο όταν θα δούμε τρυπούλες σε όλη την επιφάνεια του ρυζιού και μέσα στις τρύπες να μην έχει υγρασία καθόλου.
  • Μην ανακατεύετε το ρύζι από την ώρα που θα καλύψετε την κατσαρόλα με το καπάκι. Να έχετε την προσοχή σας να το απομακρύνετε από την εστία την κατάλληλη στιγμή και να είναι ξεσκέπαστο μέχρι να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.
  • Προτιμήστε τον φούρνο με ελάχιστο νερό για να ξαναζεστάνετε το ρύζι. Έτσι θα αποφύγετε να ταλαιπωρήσετε το ρύζι. 

Πηγή - www.yiannislucacos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου