ΜΕΝΟΥ

Pages

Λαδένια Κιμώλου

 
¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤

Συνταγή : Πέτρος Συρίγος
Μερίδες : ??
Απαιτούμενος Χρόνος : Προετοιμασία 15΄, Ψήσιμο 45΄.
Βαθμός Δυσκολίας : ✬✬✬

Νηστίσιμο, νόστιμο και παραδοσιακό αρτοσκεύασμα με καταγωγή από την Κίμωλο!

Υλικά
  • 270γρ χλιαρό νερό
  • ½ κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 7γρ. μαγιά ξερή
  • 1 πρέζα ζάχαρη
  • αλάτι ψιλό
  • ½ κ.τ.γ ρίγανη ξερή
  • 2 κρεμμύδια ξερά
  • 4-5 μέτριες ντομάτες
  • 80γρ. ελαιόλαδο

Εκτέλεση

  • Ξεκινάμε βάζοντας το νερό,τη ζάχαρη και τη μαγιά σε ένα μεγάλο μπολ και το αφήνουμε για 10΄στην άκρη για να ξεκινήσει η μαγιά να ενεργοποιείται (όταν έρχεται σε επαφή η μαγιά με τη ζάχαρη).
  • Προσθέτουμε το μισό αλεύρι και ξεκινάμε να ζυμώνουμε με το ένα χέρι,το άλλο το κρατάμε καθαρό. Προσθέτουμε μια πρέζα (3γρ) αλάτι, τη ρίγανη και το υπόλοιπο αλεύρι. Η ζύμη θα είναι έτοιμη όταν ξεκολλάει από τα τοιχώματα και το χέρι μας,αν όχι προσθέτουμε λίγο αλεύρι.
  • Σε ένα μεσαίο ταψί βάζουμε τα 70γρ. ελαιόλαδο και το απλώνουμε ρίχνοντας και το ζυμάρι να πάει σε όλο το ταψί. Σκεπάζουμε καλά με μια πετσέτα και αφήνουμε το ζυμάρι σε ζεστό μέρος να φουσκώσει για περίπου 1 ώρα.
  • Όσο φουσκώνει το ζυμάρι κόβουμε τις ντομάτες και το κρεμμύδι σε φέτες-ροδέλες και τις βάζουμε σε ένα μπολ, αλατίζουμε και ραντίζουμε με ελαιόλαδο για να πάει παντού. Τα προσθέτουμε πάνω στο ζυμάρι μας.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 45 λεπτα με 1 ώρα περίπου,μέχρι να δούμε τη ζύμη μας να έχει ψηθεί καλά από κάτω. Όταν είναι έτοιμη αφήνουμε να κρυώσει για 15 λεπτά περίπου και τη σερβίρουμε ζεστή ρίχνοντας λίγη φρέσκια ή ξερή ρίγανη από πάνω.

Πηγή - petros-syrigos.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου