ΜΕΝΟΥ

Pages

Πατατοκεφτέδες Νάξου

«Το τραπέζι της Λαμπρής στη Νάξο είναι ένα γευστικό ταξίδι στον τυροκομικό πλούτο του νησιού και στην αφθονία της φύσης. Μυζήθρες γλυκές, τα πρώτα αρσενικά (κεφαλοτύρια), γλυκύτατες χειμωνιάτικες πατάτες εμπνέουν για μεζέδες, όπως πατατοκεφτέδες, συνοδεία άφθονου κρασιού», λέει ο Γιάννης Βάσιλας, ο οποίος μας έφτιαξε πατατοκεφτέδες πικάντικους.



Συνταγή : Γαστρονόμος
Μερίδες : Για 4-6 άτομα.
Απαιτούμενος Χρόνος : Προετοιμασία 10', Μαγείρεμα 45'
Βαθμός Δυσκολίας : ✬✬


Υλικά
  • 1 κιλό πατάτες Νάξου, καθαρισμένες
  • 2 αυγά
  • 150 γρ. αρσενικό Νάξου, τριμμένο (σε επιλεγμένα παντοπωλεία, ενδεικτικά Νάξια Επιλογή, Κουφόπουλος, Μιράν, Καραμανλίδικα του Φάνη)
  • 150 γρ. γραβιέρα Νάξου, τριμμένη (σε παντοπωλεία και σούπερ μάρκετ)
  • 2 κουτ. σούπας μυζήθρα γλυκιά
  • 2 κουτ. σούπας δυόσμος φρέσκος, ψιλοκομμένος
  • 80-100 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 150 γρ. φρυγανιά, τριμμένη
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

Διαδικασία
  • Σε μια κατσαρόλα με άφθονο αλατισμένο νερό βράζουμε σε δυνατή φωτιά τις πατάτες για περίπου 30 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν. Τις στραγγίζουμε, τις αφήνουμε να κρυώσουν και τις βάζουμε σε μπολ. Τις λιώνουμε με ένα πιρούνι (όχι στον πολυκόφτη, γιατί γίνεται ένας μαστιχωτός δύσχρηστος πουρές) και ρίχνουμε στο μπολ όλα τα υλικά πλην της φρυγανιάς (με φειδώ το αλάτι, γιατί θα βάλουμε πολλά τυριά). Το μείγμα μας θα είναι μαλακό και εύπλαστο. Βρέχουμε τα χέρια μας και πλάθουμε μικρά μπαλάκια, στο μέγεθος μεγάλου καρυδιού, και τα ρολάρου με στη φρυγανιά να καλυφθούν καλά.
  • Γεμίζουμε ένα μεγάλο τηγάνι με τόσο ελαιόλαδο ώστε να καλύψει τα 2/3 του σκεύους και το ζεσταίνουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Τηγανίζουμε δοκιμαστικά έναν πατατοκεφτέ και, αν διαλύεται, προσθέτουμε στο μείγμα λίγο ακόμα αλεύρι. Τηγανίζουμε τους πατατοκεφτέδες για 3-4 λεπτά ή μέχρι να πάρουν χρυσαφένιο χρώμα. Στραγγίζουμε σε μια πιατέλα με απορροφητικό χαρτί και τους σερβίρουμε ζεστούς, αν και είναι νόστιμοι ακόμα και κρύοι. 

Πηγή - www.gastronomos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου