ΜΕΝΟΥ

Pages

«Διάντα», συκωταριά στιφάδο με γλυκό κρασί από την Πάρο

Ο Αντώνης Καπαρός μοιράστηκε με τον «Γαστρονόμο» αυτό το ιδιαίτερο φαγητό που η γιαγιά του έφτιαχνε όλο τον χρόνο, με διαφορετικό κρέας, ανάλογα με την εποχή: χοιρινό τον χειμώνα, αρνάκι ή κατσικάκι την άνοιξη. Όπως λέει ο ίδιος, είτε τη σέρβιραν στο κυριακάτικο γεύμα είτε σε κάποια γιορτή, η διάντα «έδινε έναν τόνο επισημότητας στο φτωχικό παριανό τραπέζι».



Συνταγή : Αντώνης Καπαρός
Μερίδες :  8-10 ως μεζές
Απαιτούμενος Χρόνος : Προετοιμασία 20΄, Μαγείρεμα 1 ώρα
Βαθμός Δυσκολίας : ✬✬


Υλικά
  • 1 συκωταριά αρνίσια ή κατσικίσια, περίπου 1 κιλού
  • 500 γρ. ψαχνό από αρνάκι ή κατσικάκι (σπάλα), ανάλογα με τη συκωταριά που θα χρησιμοποιήσουμε
  • 1 κιλό ξερά κρεμμύδια, σε ροδέλες
  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 5 φύλλα δάφνης
  • 1 κουτ. σούπας πιπέρι, σε κόκκους
  • 1 κουτ. γλυκού μπαχάρι, σε κόκκους
  • 250 ml κόκκινο γλυκό κρασί
  • 130 ml νερό
  • 80 ml ελαιόλαδο αλάτι

Διαδικασία
  • Πλένουμε και καθαρίζουμε τη συκωταριά και την κόβουμε σε κομματάκια των 2-3 εκ. με ψαλίδι. Κόβουμε και το κρέας σε κομματάκια των 2-3 εκ.
  • Σε φαρδιά κατσαρόλα σοτάρουμε στο μισό λάδι τη συκωταριά και το κρέας, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για 4-5 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν. Βγάζουμε τα κρεατικά με τρυπητή κουτάλα σε πιατέλα. Βάζουμε στην κατσαρόλα το υπόλοιπο λάδι και σοτάρουμε τα κρεμμύδια, για 4-5 λεπτά, σε μέτρια φωτιά, μέχρι να μαραθούν λίγο.
  • Προσθέτουμε το σκόρδο, σοτάρουμε για 1/2 λεπτό και ρίχνουμε τα κρεατικά με το λάδι τους, τη δάφνη, το πιπέρι και το μπαχάρι. Σοτάρουμε για 1/2 λεπτό, μέχρι να σκορπίσουν το άρωμά τους, και σβήνουμε με το κρασί. Μαγειρεύουμε για 1-2 λεπτά μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ, ρίχνουμε το νερό και αλάτι, σκεπάζουμε και χαμηλώνουμε τη φωτιά.
  • Σιγομαγειρεύουμε το φαγητό για 1-1½ ώρα (χωρίς να προσθέσουμε άλλο νερό, εκτός και αν στεγνώσει εντελώς το φαγητό) μέχρι να μαλακώσουν τα υλικά και να μείνει το φαγητό με το λάδι του. 

Πηγή - www.gastronomos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου