ΜΕΝΟΥ

Pages

Πόσα γνωρίζεις για την βιταμίνη C;

 
¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤

Είναι γνωστό πως η σωστή και ισορροπημένη διατροφή επηρεάζει σημαντικά τον οργανισμό μας και παίζει καθοριστικό ρόλο στην εξασφάλιση της καλής υγείας. Η βιταμίνη C είναι ένα στοιχείο που πρέπει να περιλαμβάνεται στο καθημερινό διατροφικό μας πλάνο, όχι μόνο γιατί λέγεται ότι συμβάλει στην πρόληψη και αντιμετώπιση του κοινού κρυολογήματος, αλλά κυρίως γιατί έχει αποδεδειγμένα αντιοξειδωτική δράση ενάντια στις ελεύθερες ρίζες. Επίσης, βοηθά στην επούλωση πληγών και στην απορρόφηση του σιδήρου από τον οργανισμό, ενώ είναι απαραίτητη στη σύνθεση του κολλαγόνου.

Οι περισσότεροι έχουμε ταυτίσει την βιταμίνη C με τα πορτοκάλια, χωρίς ωστόσο αυτά να αποτελούν την μοναδική ή την μεγαλύτερη πηγή πρόσληψης. Υπάρχουν αρκετές εναλλακτικές επιλογές που μπορούν να καλύψουν όλα τα γούστα και τις ανάγκες. Μερικές από τις πιο γνωστές είναι:
  • Κόκκινη και πράσινη πιπεριά, μαϊντανός
  • Μπρόκολο, λαχανάκια Βρυξελλών, κουνουπίδι
  • Goji berry, παπάγια, φράουλα
  • Ακτινίδιο, πορτοκάλι, λεμόνι
  • Πεπόνι, γκρέιπφρουτ, βατόμουρο
  • Μανταρίνι, μάνγκο, ανανάς
  • Σπανάκι, ντομάτα

Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πως οι μαγειρεμένες τροφές περιέχουν πολύ λιγότερη ποσότητα από τις ωμές διότι η θερμότητα καταστρέφει σε μεγάλο ποσοστό τη βιταμίνη C και, για τις ανάγκες του ανθρώπινου οργανισμού, καλύτερη πηγή είναι κατά βάση τροφές φυτικής προέλευσης.

Η συνιστώμενη ποσότητα ημερήσιας πρόσληψης βιταμίνης C διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο και εξαρτάται από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και τις ανάγκες του κάθε οργανισμού. Για κάθε αλλαγή του τρόπου διατροφής μας είναι σημαντικό να ζητάμε τις συμβουλές του γιατρού μας ή των ειδικών διατροφής.

Πηγή - petros-syrigos.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου