ΜΕΝΟΥ

Pages

Χειμωνιάτικο κολοκυθομπούρεκο

 
¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤

Συνταγή : Ιωάννα Σταμούλου
Μερίδες : Για 2 ταψάκια 30 & 24 εκ. ή 1 μεγάλο ταψί 42 εκ.
Απαιτούμενος Χρόνος : ??
Βαθμός Δυσκολίας : ✬✬✬✬✬


Το χανιώτικο κολοκυθομπούρεκο με έμαθε ο Κωστής να το φτιάχνω. Μιας και είχα τον καλύτερο δάσκαλο είπα να το φτιάξω και στη χειμωνιάτικη εκδοχή του κι έκανα κι εγώ τα δικά μου. Έτσι αντί για πράσινο κολοκύθι χρησιμοποίησα κόκκινη κολοκύθα και αντί για ξυνομυζήθρα μυκονιάτικη τυροβολιά που είχα στο ψυγείο. Εμπλούτισα και το άρωμα με λίγο μάραθο που ταιριάζει τόσο με το δυόσμο όσο και με τα λαχανικά της πίτας. Το αποτέλεσμα με δικαίωσε κι έτσι ο Κωστής μπορεί να είναι περήφανος για τη μαθήτριά του, γιατί πραγματικά έγινε μια εξαιρετική πίτα που αξίζει να φτιάξετε κι εσείς. Δεν είναι η πιο εύκολη του κόσμου, αλλά είναι τόσο ξεχωριστή που αξίζει τον κόπο της.

Υλικά
Για τη ζύμη
  • 500γρ. αλεύρι (250γρ. δυνατό + 250γρ. για ζυμωτό ψωμί)
  • 50γρ. ελαιόλαδο
  • 20γρ. τσικουδιά
  • 250γρ. νερό
  • ½ κουτ. γλυκού αλάτι

Για τη γέμιση
  • 4 πατάτες μέτριες
  • 1 μικρή κόκκινη κολοκύθα τις μακρόστενες
  • 4 κουτ. σούπας δυόσμος φρέσκος ψιλοκομμένος\
  • 4 κουτ. σούπας μάραθος ψιλοκομμένος
  • ½ κιλό ξινομυζήθρα ή μυκονιάτικη τυροβολιά
  • 250γρ. γραβιέρα τριμμένη
  • 200γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 150γρ. ελαιόλαδο
  • 300γρ. γιαούρτι
  • 4 αβγά
  • αλάτι & πιπέρι
  • Επιπλέον ελαιόλαδο για τα φύλλα
  • Σουσάμι για το πασπάλισμα (προαιρετικά) 
 


Εκτέλεση
  • Από το προηγούμενο βράδυ ετοιμάζουμε τη ζύμη: Βάζουμε όλα τα υλικά στο μίξερ και ζυμώνουμε με τους γάντζους στη μέτρια ταχύτητα μέχρι να γίνει ομοιογενής, κάπως σκληρή και εύπλαστη.
  • Τη δουλεύουμε για λίγο σε αλευρωμένο πάγκο μέχρι να γίνει μαλακή κι ακόμη πιο εύπλαστη, σχεδόν βελούδινη και την αφήνουμε στο ψυγείο μέχρι να τη χρησιμοποιήσουμε.
  • Μόλις ξεκινήσουμε να φτιάχνουμε τη γέμιση βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο. Καθαρίζουμε τα λαχανικά και τα κόβομε σε λεπτές φέτες. Τα αλατίζουμε και αφήνουμε να βγάλουν τα υγρά τους μέσα σε σουρωτήρι.
  • Χωρίζουμε το ζυμάρι σε 4 μέρη και τα πλάθουμε σε τέλειες μπάλες. Όσο πιο τέλειες τόσο πιο στρογγυλά θα βγουν τα φύλλα.
  • Με τη βοήθεια λεπτού πλάστη ανοίγουμε το πρώτο κομμάτι της ζύμης σε λεπτό φύλλο πάνω σε αλευρωμένο πάγκο, πασπαλίζοντας με αλεύρι και από πάνω έτσι ώστε να μην κολλάει η ζύμη και να ανοίγει πιο εύκολα.
  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160οC. Λαδώνουμε και καλύπτουμε με το πρώτο φύλλο το ταψί μας. Πρώτα κάνουμε μια στρώση με πατάτες, μετά πασπαλίζουμε με αλεύρι, βάζουμε ξινομυζήθρα, γραβιέρα, δυόσμο, μάραθο, πιπέρι. Συνεχίζετε με δεύτερη στρώση από κολοκύθα. Πασπαλίζουμε ξανά με αλεύρι και μετά βάζουμε ξανά ξινομυζήθρα, γραβιέρα, δυόσμο, μάραθο, πιπέρι. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία άλλες δυο φορές, φροντίζοντας να μείνει τουλάχιστον το μισό αλεύρι από το πασπάλισμα.
  • Κατόπιν χτυπάμε με το σύρμα μέσα σε μια λεκανίτσα το ελαιόλαδο με το γιαούρτι, τα αβγά, λίγο αλεύρι, πιπέρι και αλάτι. Όταν ομογενοποιηθούν τα υλικά περιχύνουμε τη γέμιση με το μίγμα.
  • Στη συνέχεια ανοίγουμε το δεύτερο φύλλο και καλύπτουμε την πίτα. Ενώνουμε το πάνω με το κάτω φύλλο και γυρνάμε την ένωση σε λεπτό κόθρο. Λαδώνουμε, χαράζετε την πίτα σε τετράγωνα κομμάτια φτάνοντας ως τη μέση της γέμισης και πασπαλίζουμε την επιφάνεια της πίτας με σουσάμι.
  • Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο στους 150οC στον αέρα για μιάμιση –δύο ώρες τουλάχιστον ώστε σιγοψηθούν τα λαχανικά στο εσωτερικό και να ροδοκοκκινίσει από πάνω η πίτα.

Πηγή - sweetly.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου