Λαχταριστή γλυκιά τάρτα για να την απολαύσετε το απόγευμα στο μπαλκόνι σας.
Υλικά
Για την κρέμα και το τελείωμα της τάρτας
Για τα καραμελωμένα αχλάδια
Εκτέλεση
Για την κρέμα και το τελείωμα της τάρτας
Για τα καραμελωμένα αχλάδια
Πηγή - Γιάννης Λουκάκος
Συνταγή : Γιάννης Λουκάκος
Μερίδες : Για μία τερτιέρα διαμέτρου 26 εκ.
Απαιτούμενος Χρόνος : ??
Βαθμός Δυσκολίας : Μέτρια.
Υλικά
Για την κρέμα και το τελείωμα της τάρτας
- 480 γρ. γάλα
- 2 βανίλιες φυσικές
- 120 γρ. ζάχαρη
- 5 κρόκους αυγών
- 55 γρ. βούτυρο καβουρδισμένο
- 45 γρ. κορνφλάουρ
- 200 γρ. κρέμα γάλακτος, χτυπημένη σε σαντιγί
- 400 γρ. ζύμη τάρτας, προψημένη
- καραμελωμένα αχλάδια
Για τα καραμελωμένα αχλάδια
- 400 γρ. αχλάδια κομμένα σε μέτρια καρέ
- 75 γρ. ζάχαρη
- 55 γρ. νερό
- 25 γρ. βούτυρο
- λικέρ της αρεσκείας σας
Εκτέλεση
Για την κρέμα και το τελείωμα της τάρτας
- Σ’ ένα μπολ ομογενοποιούμε τα αυγά, τη μισή ζάχαρη και το κορνφλάουρ.
- Ρίχνουμε το γάλα σε μια κατσαρόλα με την άλλη μισή ζάχαρη και τη βανίλια και φέρνουμε σε βρασμό.
- Με προσοχή ρίχνουμε σιγά-σιγά το γάλα μέσα στο μείγμα του αυγού, ανακατεύοντας συνεχώς για να αποφύγουμε το ψήσιμο του αυγού. Επαναφέρουμε στην κατσαρόλα και μαγειρεύουμε σε χαμηλή θερμοκρασία, ανακατεύοντας διαρκώς, μέχρι το μείγμα να αρχίσει να πήζει εμφανώς και να κοχλάσει 2-3 φορές. Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το βούτυρο και το λικέρ και ομογενοποιούμε.
- Περνάμε την κρέμα από σήτα και την τοποθετούμε σ’ ένα σκεύος για να κρυώσει, σκεπάζοντας την επιφάνειά της με μεμβράνη για ν’ αποφύγουμε τη δημιουργία πέτσας.
- Όταν κρυώσει, αναμειγνύουμε μαζί με τη σαντιγί και μοιράζουμε την κρέμα σε κάθε ψημένη τάρτα. Σερβίρουμε με τα καραμελωμένα αχλάδια.
Για τα καραμελωμένα αχλάδια
- Σε μια μπασίνα ανακατεύουμε τη ζάχαρη και τα αχλάδια.
- Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά προσθέτουμε το βούτυρο και καραμελώνουμε τα αχλάδια, ανακατεύοντας συχνά.
- Όταν πάρουν ωραίο και χρυσαφένιο χρώμα, σβήνουμε με το λικέρ και προσθέτουμε το νερό, εάν χρειάζεται. Σιγοβράζουμε μέχρι να μαλακώσουν.
Πηγή - Γιάννης Λουκάκος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου