ΜΕΝΟΥ

Pages

Κόκκινες φακές με ρέγγα

 
¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤

Συνταγή : Νένα Ισμυρνόγλου
Μερίδες : Για 4 άτομα.
Απαιτούμενος Χρόνος : Προετοιμασία 10΄, Μαγείρεμα 15΄.
Βαθμός Δυσκολίας : ✬✬

Συνοδεύουμε τα όσπρια με καπνιστό ψάρι για να δώσει στο γεύμα μας επιπλέον νοστιμιά.

Συστατικά

  • 500 γρ. κόκκινες φακές
  • 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 3 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
  • 1 ρέγγα καπνιστή*, ολόκληρη ή φιλεταρισμένη (αν δεν σας αρέσει, μπορείτε να βάλετε πέστροφα καπνιστή)
  • 1/2 ματσάκι άνηθος ή μάραθος
  • αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Τρόπος παρασκευής

  • Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια κατσαρόλα και σοτάρουμε τα κρεμμυδάκια για 2 λεπτά σε δυνατή φωτιά. 
  • Προσθέτουμε τις φακές, ανακατεύουμε, ρίχνουμε 5 φλιτζάνια ζεστό νερό και σιγοβράζουμε με σκεπασμένη την κατσαρόλα για 15 - 20 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν οι φακές και να πήξει ελαφρώς η σούπα. 
  • Ρίχνουμε λίγο αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
  • Οση ώρα βράζουν οι φακές, καθαρίζουμε τη ρέγγα (αν πάρουμε ολόκληρη) από το δέρμα της, το κεφάλι και τα κόκαλα και την κόβουμε σε κομματάκια. Ψιλοκόβουμε και τον άνηθο ή το μάραθο μαζί με τα τρυφερά κοτσάνια του. 
  • Οταν οι φακές είναι έτοιμες, ρίχνουμε στην κατσαρόλα τη ρέγγα και τον άνηθο ή το μάραθο, ανακατεύουμε και σερβίρουμε αμέσως.

Στο ποτήρι μας

  • μια καλοφτιαγμένη ρετσίνα ή εναλλακτικά ένα κλασικό χαρμάνι Σαββατιανό - Ροδίτη.

Το ξέρατε; 

  • Παλιότερα, κάπνιζαν τη ρέγγα ανάβοντας φωτιά σε εφημερίδες μέσα στο νεροχύτη ή πότιζαν ένα μικρό κομμάτι βαμβάκι με οινόπνευμα, του άναβαν φωτιά και με προσοχή την έψηναν στη φλόγα. 
  • Με αυτόν τον τρόπο, η πέτσα της ρέγγας «σκάει», συστέλλεται και ξεφλουδίζεται πιο εύκολα, ενώ αποκτά ευχάριστη καπνιστή γεύση. 
  • Εσείς μπορείτε να τη βάλετε για λίγο στο γκριλ. Στο σούπερ μάρκετ, ωστόσο, κυκλοφορούν και καθαρισμένες, σε συσκευασία σε κενό αέρος. 
  • Αν θέλετε να την ξαλμυρίσετε, τη βυθίζετε για 1 ώρα σε παγωμένο γάλα.

Πηγή - www.gastronomos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου