¤ ¤
¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤
Συνταγή : Ντίνα Νικολάου
Μερίδες : Για 6 άτομα.
Απαιτούμενος Χρόνος : Προετοιμασία 20΄, Μαγείρεμα 30΄.
Βαθμός Δυσκολίας : ✬✬✬✬✬
Χρώμα και άρωμα στο ριζότο που θα λατρέψετε. Ο πολτός σκόρδου σε συνδυασμό με τα αρωματικά χόρτα γίνονται το τέλειο «χαλί» για τις γαρίδες.
Υλικά
Για το ριζότο
- 300 γρ. ρύζι αρμπόριο ή καρναρόλι ή καρολίνα Σερρών
- 1 κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο
- 1 φλιτζ. τσαγιού λευκό κρασί
- 1 λίτρο ζωμό ψαριών ή θαλασσινών (μπορούμε να τον φτιάξουμε από τα κεφάλια των γαριδών)
- 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- ½ φλιτζ. τσαγιού παρμεζάνα, σε λεπτές φλούδες
Για την πράσινη κρέμα
- 1 ματσάκι μυρώνια
- 1 ματσάκι καυκαλήθρες
- 1 ματσάκι ρόκα
- 2 κουτ. γλυκού πολτό σκόρδου YES garlic!
- 3 κουτ. σούπας τυρί κρέμα
- χυμός από 1 λεμόνι
Για τις γαρίδες
- 12 γαρίδες μεγάλες, χωρίς κελύφη και έντερα (κρατάω το κεφάλι)
- 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 1 κουτ. γλυκού πιπερόριζα σε σκόνη
- ξύσμα από 1 βιολογικό λεμόνι
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Για την πράσινη κρέμα
- Καθαρίζω, πλένω, στεγνώνω και ψιλοκόβω τα χορταρικά. Τα αχνίζω με ελάχιστο ζωμό, από αυτόν που θα χρησιμοποιήσω για το ριζότο. Τα αφήνω στη φωτιά μέχρι να σωθεί ο ζωμός, τα αλατοπιπερώνω και τα αφήνω να κρυώσουν.
- Βάζω στο μπλέντερ τα κρύα χορταρικά, το τυρί κρέμα, τον πολτό σκόρδου και το χυμό λεμονιού και τα πολτοποιώ μέχρι να φτιάξω μια πηχτή πράσινη κρέμα. Αν δω ότι το μίγμα είναι στεγνό, προσθέτω λίγο ζωμό.
Για τις γαρίδες
- Ζεσταίνω το λάδι σε αντικολλητικό τηγάνι σε δυνατή φωτιά. Σοτάρουμε τις γαρίδες, τις αλατοπιπερώνω, τις πασπαλίζω με τη πιπερόριζα και μόλις αποκτήσουν ροζ χρώμα τις αποσύρω από τη φωτιά και τις κρατάω ζεστές.
Για το ριζότο
- Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνω το ελαιόλαδο και σοτάρω το κρεμμύδι. Μόλις μαλακώσει λίγο προσθέτω το ρύζι και σοτάρω για ένα λεπτό ακόμη.
- Σβήνω με το κρασί και μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ προσθέτω 250 γρ. ζωμό ανακατεύοντας συνεχώς.
- Προσθέτω λίγο λίγο τον υπόλοιπο ζωμό αφήνοντας κάθε φορά να πίνει το ζωμό.
- Για να γίνει αλ ντέντε το ριζότο θα χρειαστούν 25 λεπτά μαγείρεμα. Πέντε λεπτά πριν αποσύρω από τη φωτιά προσθέτω τη πράσινη, σκορδάτη σάλτσα και ανακατεύω καλά.
- Αποσύρω αμέσως από τη φωτιά, σερβίρω το ριζότο με τις γαρίδες και τις φλούδες παρμεζάνας.
Πηγή - Ντίνα Νικολάου
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου