¤ ¤
¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤
Συνταγή : Χριστόφορος Πέσκιας.
Μερίδες : Για 4 άτομα.
Απαιτούμενος Χρόνος : Προετοιμασία 20΄, Ψήσιμο 1 ώρα & 20΄.
Βαθμός Δυσκολίας : ✬✬✬✬✬
Αλμυρό και γλυκό, ξινό και πικάντικο, το κοτόπουλο αυτό έχει τραγανή πέτσα και ζουμερό ψαχνό. Η Ασιατική κουζίνα συνδυάζει τη νοστιμιά με την ταχύτητα και το αποτέλεσμα είναι μοναδικό.
Υλικά
- 4 μπούτια κοτόπουλου
Για την επάλειψη
- 2 κ.γ. μαραθόσπορος (σε μπαχαράδικα)
- 1 κ.γ. πάπρικα καπνιστή
- 1 κ.γ. ζάχαρη μαύρη
- 1 κ.γ. κύμινο, σε σπόρους (σε μπαχαράδικα)
- 1 κ.γ. μείγμα 5 μπαχαρικών (σε μεγάλα σούπερ μάρκετ και μπαχαράδικα)
- 1 κ.γ. αλάτι
- 1 κ.γ. κόκκοι μαύρου πιπεριού
Για τη σάλτσα BBQ
- 200 γρ. ζάχαρη μαύρη
- 150 ml χυμός ντομάτας
- 200 ml χυμός μήλου
- 100 ml μπράντι
- 60 ml σάλτσα σόγιας
- 60 ml ρυζόξιδο ή μηλόξιδο
- 1 κ.σ. μουστάρδα πικάντικη
- χυμός και ξύσμα από 2 πορτοκάλια
- 5-6 σταγόνες ταμπάσκο
- αλάτι
- φέτες από 1 λεμόνι, για το σερβίρισμα
- 1 πιπεριά τσίλι, ψιλοκομμένη, για το σερβίρισμα (προαιρετικά)
Εκτέλεση
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160° C. Σε ένα μούλτι αλέθουμε όλα τα υλικά για την επάλειψη του κοτόπουλου.
- Αλείφουμε καλά το κοτόπουλο με το μείγμα. Φροντίζουμε να το τρίψουμε καλά (να του κάνουμε «μασάζ»). Ψήνουμε τα μπούτια για περίπου 45 λεπτά ή μέχρι να γίνουν.
- Για να φτιάξουμε τη σάλτσα, βάζουμε όλα τα υλικά σε μια κατσαρόλα, ανακατεύουμε και ζεσταίνουμε σε χαμηλή φωτιά.
- Σιγοβράζουμε τη σάλτσα για περίπου 15 λεπτά ή μέχρι να δέσει και να αρχίσει να κολλάει. Απομακρύνουμε τη σάλτσα από τη φωτιά. Χαμηλώνουμε τον φούρνο στους 110° C.
- Βουτάμε τα μπούτια στη σάλτσα, λαδώνουμε –προσεκτικά για να μην καούμε– τη σχάρα του φούρνου και κάτω από τη σχάρα βάζουμε ένα μεγάλο ταψί, ώστε να μαζεύονται τα υγρά.
- Βάζουμε τα μπούτια πάνω στη σχάρα και ψήνουμε για 10 λεπτά.
- Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία για ακόμα μία φορά (δηλαδή ξαναβουτάμε στη σάλτσα και ψήνουμε για άλλα 10 λεπτά). Σερβίρουμε με φέτες λεμονιού, τσίλι και ρύζι λευκό.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου