ΜΕΝΟΥ

Pages

Μπατζίνα, η πίτα σύμβολο των Αγράφων

 
¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤

Συνταγή : Ελένη Στεργίου
Μερίδες : Για ένα μεγάλο ταψί φούρνου.
Απαιτούμενος Χρόνος : Προετοιμασία 45΄, Ψήσιμο 45΄.
Βαθμός Δυσκολίας : ✬✬✬

Είναι μια εύκολη πίτα με χυλό, χωρίς φύλλα, όπως η ηπειρώτικη, αλλά το βασικό της συστατικό είναι η κολοκύθα. Οι μαγείρισσες στο εστιατόριο Δόλοπες μας είπαν ότι το μυστικό της είναι να τη φτιάξουμε με λίπα (χοιρινό λίπος και μάλιστα λαρδί) και όχι με βούτυρο ή ελαιόλαδο: τη σκορπίζουμε σε κομματάκια στο ταψί πριν ρίξουμε τον χυλό και σκορπίζουμε κάμποση ακόμη στην επιφάνεια του χυλού. Ιδανικό συνοδευτικό-έκπληξη, το ξινόγαλο!


Υλικά
  • 1.800 γρ. ψίχα κολοκύθας, ψιλοτριμμένη και καλά στυμμένη
  • 4 αυγά, ελαφρώς χτυπημένα
  • 500 γρ. φέτα, θρυμματισμένη
  • 500 ml φρέσκο γάλα πλήρες
  • 1/2 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο + λίγο επιπλέον για το ταψί
  • 4-5 κουτ. σούπας λιωμένο βούτυρο + λίγο ακόμα για το ταψί
  • αλεύρι για όλες τις χρήσεις, όσο πάρει (βλ. διαδικασία)
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία
  • Σε μια λεκάνη βάζουμε την κολοκύθα, τα αυγά, το τυρί, το γάλα και το λάδι και ανακατεύουμε. 
  • Σταδιακά προσθέτουμε όσο αλεύρι χρειάζεται ώστε να γίνει ένας χυλός σχετικά υδαρής. 
  • Αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε. 
  • Λαδώνουμε καλά το μεγάλο ταψί του φούρνου, αδειάζουμε τον χυλό, σείουμε το ταψί για να απλωθεί ομοιόμορφα και ραντίζουμε με το λιωμένο βούτυρο και λάδι. 
  • Ψήνουμε σε φούρνο προθερμασμένο στους 180°C, για 45 λεπτά περίπου ή μέχρι η επιφάνεια να ροδίσει καλά.

Πηγή - www.gastronomos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου