ΜΕΝΟΥ

Pages

Εξαίσιο κάστανο γλυκό με μέλι θυμαρίσιο και γαρίφαλο

 

¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤

Συνταγή : Νένα Ισμυρνόγλου
Μερίδες : Για 1 κιλό κάστανα.
Απαιτούμενος Χρόνος : Προετοιμασία 1 ώρα & 20΄, Αναμονή 2 βράδια, Μαγείρεμα 1ώρα & 40΄.
Βαθμός Δυσκολίας : ✬✬

Ιδανικά είναι τα μαρόνια Κρήτης, που ξεφλουδίζονται εύκολα από την εσωτερική τους φλούδα, χωρίς να κομματιάζονται.

Υλικά
  • 1 κιλό κάστανα με τη φλούδα τους
  • 800 γρ. ζάχαρη
  • 400 γρ. μέλι θυμαρίσιο
  • χυμός από 1 μικρό λεμόνι
  • περίπου 800 ml νερό
  • 4 φύλλα αρμπαρόριζα
  • 10 καρφάκια γαρίφαλο

Διαδικασία
  • Σε μεγάλη, φαρδιά κατσαρόλα βάζουμε να βράσει άφθονο νερό. Στο μεταξύ, χαράσσουμε χιαστί κάθε κάστανο με κοφτερό μαχαιράκι. Όταν το νερό κοχλάσει, ρίχνουμε τα κάστανα και τα βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 1 ώρα ή περισσότερο, μέχρι να μαλακώσουν. Τα στραγγίζουμε, τα αφήνουμε να γίνουν χλιαρά και τα καθαρίζουμε, προσέχοντας να μείνουν όσο το δυνατόν ολόκληρα. Τα αφήνουμε στην άκρη. 
  • Στην ίδια κατσαρόλα (άδεια και καθαρή πλέον) ρίχνουμε τη ζάχαρη, το μέλι, τον χυμό λεμονιού και το μετρημένο νερό και τα βράζουμε σε δυνατή φωτιά για 3-4 λεπτά, μετρώντας τον χρόνο από τη στιγμή του βρασμού, μέχρι να φτιάξουμε ένα ελαφρύ σιρόπι. 
  • Αποσύρουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε τα κάστανα και φροντίζουμε να καλυφθούν από το σιρόπι. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα με καθαρό πανί και αφήνουμε κατά μέρος για 1 βράδυ. 
  • Την επομένη, μεταφέρουμε τα κάστανα με τρυπητή κουτάλα σε ένα μεγάλο μπολ. Βάζουμε την κατσαρόλα με το σιρόπι να βράσει μέχρι να αρχίσει να κοχλάζει. 
  • Αποσύρουμε, το αφήνουμε για 10-15 λεπτά να κρυώσει ελαφρώς, ρίχνουμε ξανά τα κάστανα, την αρμπαρόριζα και τα γαρίφαλα, σείουμε προσεκτικά την κατσαρόλα, τη σκεπάζουμε με πανί και την αφήνουμε για άλλο 1 βράδυ στην άκρη. 
  • Τέλος, την επόμενη ημέρα (τρίτη κατά σειρά)βράζουμε όλο μαζί το περιεχόμενο της κατσαρόλας (σιρόπι και κάστανα) για περίπου 15 λεπτά, μέχρι τα κάστανα να μελώσουν και να δέσει το σιρόπι. 
  • Τα μοιράζουμε σε αποστειρωμένα βαζάκια.

Πηγή - www.gastronomos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου