ΜΕΝΟΥ

Pages

Χωριάτικη χορτόπιτα

 
¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤

Συνταγή : Δημήτρης Σκαρμούτσος
Μερίδες : Για ένα ταψί.
Απαιτούμενος Χρόνος : Περίπου 120΄.
Βαθμός Δυσκολίας : ✬✬


Υλικά
Για την ζύμη

  • 4 φλιτζάνια αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 1 κουταλιά ξύδι
  • 1 κουταλιά αλάτι
  • 1 1/2 φλιτζάνι νερό

Για την γέμιση
  • 1/2 κιλό τρυφερό σπανάκι κομμένο σε μέτρια κομμάτια
  • 2 πράσα μόνο το άσπρο μέρος ψιλοκομμένα
  • 200 γραμμάρια σέσκουλα κομμένα σε μέτρια κομμάτια
  • 200 γραμμάρια μυρώνια κομμένα σε μέτρια κομμάτια
  • 200 γραμμάρια καυκαλήθρες κομμένες σε μέτρια κομμάτια
  • 6 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
  • 1/2φλιτζάνι τσαγιού ψιλοκομμένο άνηθο ή μάραθο ψιλοκομμένο
  • 1/2 κιλό φέτα λιωμένη με το πιρούνι
  • 1 κουταλιά της σούπας τραχανά ξινό
  • 1/2ποτήρι του κρασιού ελαιόλαδο

Διαδικασία

Για τη γέμιση
  • Σοτάρουμε τα πράσα και το φρέσκο κρεμμυδάκι στο ελαιόλαδο μέχρι να μαλακώσουν. 
  • Προσθέτουμε τα χορταρικά, ανακατεύουμε, χαμηλώνουμε τη φωτιά και κλείνουμε το καπάκι της κατσαρόλας. 
  • Αφήνουμε μέχρι να μαραθούν τα χόρτα. 
  • Ανοίγουμε το καπάκι και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για λίγα λεπτά μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά και να μείνουν τα χόρτα μόνο με το λάδι. 
  • Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, τον τραχανά και ανακατεύουμε πολύ καλά. 
  • Ρίχνουμε τη φέτα και ανακατεύουμε να πάει παντού.

Για τη ζύμη

  • Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε τα υλικά και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια ζύμη λεία και εύπλαστη που δεν κολλάει στα χέρια. 
  • Χωρίζουμε την ζύμη σε 7 ίσα μέρη και ανοίγουμε τα φύλλα. 
  • Απλώνουμε από πάνω μία νοτισμένη πετσέτα για να μη μας ξεραθούν. 
  • Λαδώνουμε ένα ταψί καλά και απλώνουμε 3 φύλλα. 
  • Λαδώνουμε πάντα την επιφάνεια ανάμεσα στα φύλλα για να μην κολλήσουν. 
  • Ρίχνουμε τη μισή γέμιση. 
  • Σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς ψήνουμε δύο από τα φύλλα για πέντε λεπτά. Τα απλώνουμε κι αυτά στο ταψί και βάζουμε από πάνω γέμιση. 
  • Τελειώνουμε με τα υπόλοιπα φύλλα, αφού πρώτα τα έχουμε λαδώσει και γυρίζουμε τις άκρες τους. Χαράζουμε την πίτα με ένα κοφτερό μαχαίρι και τη ραντίζουμε με νερό. 
  • Ψήνουμε στους 200 βαθμούς για μία ώρα ή μέχρι να ροδίσει.

Πηγή - www.dimitrisskarmoutsos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου