ΜΕΝΟΥ

Pages

Ποιό κρασί ταιριάζει με μπλέ τυριά;

 
¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤

Υπάρχουν δύο wine pairings για μπλε τυρί που είναι τόσο γνωστά, που είναι το πρώτο πράγμα που έρχεται στο μυαλό όλων: το κρασί Port με τυρί stilton και το τυρί roquefort με το Sauternes. Αλλά αυτό σημαίνει ότι πρέπει να πίνετε κάθε φορά γλυκό κρασί με μπλε τυρί; Όχι.

Είναι αλήθεια ότι τα κρασιά με ένα άγγιγμα γλυκύτητας λειτουργούν καλά με τα μπλε τυριά. Στα μπλε τυριά υπάρχει μια πικρή πινελιά που μπορεί να συμπληρωθεί υπέροχα από επιδόρπιο ή ενισχυμένο κρασί. Υπάρχουν όμως και άλλες περιπτώσεις στις οποίες τρώμε μπλε τυρί σε ένα αλμυρό πιάτο ή σε πιάτο με άλλα συστατικά. Εκεί θα λειτουργούσε ένα ξηρότερο λευκό ή καλύτερα ένα κόκκινο κρασί.

Για παράδειγμα, μια σαλάτα με μπλε τυρί και φρέσκο ​​σύκο θα ταίριαζε πολύ με ένα μοσχοφίλερο που έχει περάσει χρόνο με οινολάσπες, ένα ιταλικό λευκό κρασί όπως το Gavi di Gavi, κρασιά τα οποία δουλεύουν επίσης με ζυμαρικά ή νιόκι με σάλτσα μπλε τυριού, γιατί σε τέτοιους συνδυασμούς το τυρί μαλακώνει με την προσθήκη γάλακτος ή κρέμας γάλακτος.

Αν σερβίρετε ένα μπιφτέκι ή μια μπριζόλα με μπλε τυρί θα χρειαστείτε ένα πλούσιο κόκκινο όπως ένα ξινόμαυρο Αμυνταίου, cabernet sauvignon ή malbec.

Ενώ τα κόκκινα κρασιά με μέτριο σώμα μπορεί να συνδυαστούν δύσκολα με πιο έντονα μπλε τυριά, όπως Roquefort ή Cabrales, μπορούν να χειριστούν όμως πιο απαλά μπλε τυριά όπως Bleu d'Auvergne ή Barkham Blue ή πίτσα με μπλε τυρί.

Και μην ξεχνάτε ότι κι άλλοι ενισχυμένοι οίνοι, εκτός του Port, πηγαίνουν καλά με μπλε τυριά- δοκιμάστε ένα μέτριο ξηρό amontillado ή ένα oloroso sherry ή ένα γλυκό madeira.

Τα καλύτερα κρασιά για το Stilton
Παραδοσιακά συνδυάζεται με το vintage Port, αλλά το tawny Port είναι επίσης νόστιμο όπως και το ουγγρικό Tokaji. Από την Σάμο παλαιωμένα φυσικώς γλυκά κρασιά και Μοσχάτα Ρίου Πατρών.

Τα καλύτερα κρασιά για το Roquefort
To Sauternes είναι το κλασικό ζευγάρι του ροκφόρ, αλλά υπάρχουν και άλλα γλυκά κρασιά από μέσα ή λίγο έξω από την περιοχή του Μπορντό, τα οποία θα δούλευαν εξίσου καλά - το Monbazillac για παράδειγμα ή μια αργή συγκομιδή sauvignon ή semillon από άλλη περιοχή.

Τα καλύτερα κρασιά για το Gorgonzola
Εξαρτάται αν είναι ήπια (dolce) ή ισχυρότερη (piccante). Με μια κρεμώδη Gorgonzola θα μπορούσατε ακόμη να πιείτε ένα prosecco ή άλλο αφρώδες κρασί - αν και επίσης με επιτυχία συνδυάζεται με orange wine. Με μια ισχυρότερη Gorgonzola δοκιμάστε ένα Vinsanto.

Με πιο ήπια γαλάζια τυριά όπως το Cambozola ή το Cornish Blue
Με αυτά τα τυριά όπου ο έντονος χαρακτήρας είναι λιγότερο εμφανής, δοκιμάστε ένα ροζέ ή ένα ελαφρύ κόκκινο φρουτώδες.


Πηγή - www.krasiagr.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου