ΜΕΝΟΥ

Pages

Τσουρέκι γεμιστό με πραλίνα φουντουκιού

 
¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤

Συνταγή : Πέτρος Συρίγος
Μερίδες : Για 6 άτομα.
Απαιτούμενος Χρόνος : Προετοιμασία 180΄, Ψήσιμο 45΄.
Βαθμός Δυσκολίας : ✬✬✬


Το παραδοσιακό πολίτικο τσουρέκι μοσχομυρίζει μαχλέπι και μαστίχα!Προσθέστε ακόμα πραλίνα φουντουκιού και απογειώστε τη γεύση του!

Συστατικά

  • 1100 γρ. αλεύρι άσπρο σκληρό
  • 80 γρ. μαγιά νωπή
  • 240 γρ. γάλα πλήρες χλιαρό 30-35 βαθμούς
  • 380 γρ. ζάχαρη
  • 1 ½ κ.τ.γ. αλάτι
  • 8 γρ. μαστίχα κοπανισμένη
  • 10 γρ. μαχλέπι κοπανισμένο
  • 4 αυγά μεγάλα
  • 240 γρ. βούτυρο λιωμένο χλιαρό
  • 500 γρ. κρέμα πραλίνας φουντουκιού για το γέμισμα

Για το άλειμμα

  • 1 κρόκος αυγού χτυπημένος ελαφρά με 20 ml γάλα
  • αμύγδαλο φιλέ


Τρόπος παρασκευής
Ετοιμάζουμε το προζύμι

  • Ρίχνουμε σε μεγάλο μπολ τη μαγιά, αφού πρώτα τη σπάσουμε σε μικρά κομμάτια.
  • Προσθέτουμε 2 κουτ. σούπας από τη ζάχαρη, 2 κουτ. σούπας από το αλεύρι και 200 ml από το χλιαρό γάλα. Ανακατεύουμε καλά, διαλύοντας τη μαγιά στο γάλα.
  • Σκεπάζουμε το μπολ με μια καθαρή πετσέτα και αφήνουμε το προζύμι σε ζεστό μέρος, για μισή ώρα περίπου.
  • Το προζύμι θα πρέπει να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε όγκο.
     
    ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤
     
  • Στη συνέχεια βάζουμε στον κάδο του μίξερ, το αλεύρι, τη ζάχαρη, το αλάτι, τη μαστίχα και το μαχλέπι. Ανακατεύουμε με σπάτουλα. Κάνουμε μια γούβα στη μέση και προσθέτουμε τ’ αυγά, το υπόλοιπο χλιαρό γάλα, το μισό βούτυρο και το φουσκωμένο προζύμι.
  • Βάζουμε το εξάρτημα του γάντζου στο μίξερ και ξεκινάμε να το δουλεύουμε σε χαμηλή ταχύτητα για τα πρώτα 2 λεπτά.
  • Ρίχνουμε σιγά-σιγά και το υπόλοιπο βούτυρο κι έπειτα ανεβάζουμε την ταχύτητα λίγο – σε χαμηλή προς μέτρια – για ακόμα 8 λεπτά περίπου ή μέχρι η ζύμη μας να είναι λεία και ελαστική και να ξεκολλάει από τον κάδο.
  • Κατόπιν, αλείφουμε με λίγο λιωμένο βούτυρο μια λεκάνη και μεταφέρουμε τη ζύμη. Σκεπάζουμε τη λεκάνη με μια καθαρή πετσέτα και αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 3 ώρες περίπου ή μέχρι η ζύμη να διπλασιαστεί σε όγκο.
  • Βγάζουμε τη ζύμη σε καθαρή επιφάνεια εργασίας. Ζυμώνουμε στο χέρι για περίπου 5 λεπτά. Χωρίζουμε σε 2 ίσια κομμάτια και έπειτα το καθένα από αυτά σε 3 κορδόνια.
  • Τα τοποθετούμε πάνω σε διαφορετικές λαμαρίνες στρωμένες με λαδόκολλα, ενώνουμε τα 3 κορδόνια στη μια τους άκρη και φτιάχνουμε μια πλεξούδα, όχι όμως πολύ σφιχτή για να έχουν περιθώριο να φουσκώσουν.
    Διπλώνουμε τις άκρες της πλεξούδας προς τα μέσα. Κάνουμε το ίδιο και με τ’ άλλα 3 κορδόνια.
  • Σκεπάζουμε με πετσέτες. Αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 1 – 1 ½ ώρα μέχρι να φουσκώσουν. Εν τω μεταξύ, προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 °C στον αέρα. Αλείφουμε τα τσουρέκια με τον κρόκο και πασπαλίζουμε με το αμύγδαλο φιλέ.
  • Τα ψήνουμε για 40 – 45 λεπτά περίπου. Αφήνουμε τα τσουρέκια σε σχάρα μέχρι να κρυώσουν εντελώς. Λίγο πριν τα σερβίρουμε τα κόβουμε στη μέση κατά μήκος και τα γεμίζουμε με την πραλίνα. 

Πηγή - petros-syrigos.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου