ΜΕΝΟΥ

Pages

Χριστουγεννιάτικος κορμός

Ελαφρύ και δροσερό γλύκισμα για το γιορτινό τραπέζι !







Συνταγή :Sidagi.gr
Μερίδες : για 4-6 άτομα.
Απαιτούμενος Χρόνος :  περίπου 45΄.
Βαθμός Δυσκολίας : Εύκολη.


Υλικά
Για το παντεσπάνι
  • 200 γραμμάρια κουβερτούρα
  • 1/4 φλιτζανιού κακάο
  • 1/4 φλιτζανιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο
  • 1/3 φλιτζανιού ζάχαρη
  • 6 αυγά
  • 3 φύλλα λαδόκολλας

Για την κρέμα
  • 2 φλιτζάνια ψιλοκομμένη ψίχα από βρασμένα κάστανα
  • 1 φλιτζάνι μασκαρπόνε
  • 2 φλιτζάνια κρέμα γάλακτος

Για την επικάλυψη
  • 350 γραμμάρια κουβερτούρα ψιλοκομμένη
  • 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο
  • 3/4 φλιτζανιού κρέμα γάλακτος
  • 1 σφηνάκι μπράντι

Εκτέλεση
  • Βάζουμε σε μπεν μαρί 200 γραμμάρια κουβερτούρα, 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο και 2 κουταλιές νερό και περιμένουμε να λιώσει η κουβερτούρα.

Για το παντεσπάνι
  • Χωρίζουμε τους κρόκους και τα ασπράδια των αυγών.
  • Χτυπάμε τους κρόκους των αυγών με τη μισή ποσότητα ζάχαρης μέχρι να αφρατέψουν.
  • Χτυπάμε τα ασπράδια με την υπόλοιπη ζάχαρη σε μαρέγκα.
  • Στη συνέχεια ρίχνουμε μέσα στην κουβερτούρα που έχει λιώσει 1/4 φλιτζανιού αλεύρι και τους χτυπημένους κρόκους αυγών.
  • Τελευταία ρίχνουμε τη μαρέγκα και ανακατεύουμε.
  • Βάζουμε τη λαδόκολλα πάνω σε ένα ταψί διαστάσεων 30x40 περίπου.
  • Ανοίγουμε το φούρνο ώστε να προθερμανθεί.
  • Απλώνουμε το μείγμα που φτιάξαμε στο ταψί και το βάζουμε στο φούρνο να ψηθεί στους 200 βαθμούς για 10 λεπτά.
  • Όταν ψηθεί το μείγμα αυτό, που θα αποτελέσει τη βάση, δηλαδή το παντεσπάνι για τον κορμό που φτιάχνουμε,το γυρίζουμε ανάποδα.
  • Πασπαλίζουμε ένα φύλλο λαδόκολλα με κακάο και ακουμπάμε πάνω το παντεσπάνι.
  • Βγάζουμε τη λαδόκολλα,τυλίγουμε το παντεσπάνι ώστε να σχηματιστεί ένα ρολό και το αφήνουμε στην άκρη λίγη ώρα,για να κρυώσει.
  • Βράζουμε τα κάστανα και μόλις είναι έτοιμα,τα ψιλοκόβουμε.

Για την κρέμα
  • Χτυπάμε σε μεγάλη ταχύτητα 2 φλιτζάνια κρέμα γάλακτος,1 φλιτζάνι μασκαρπόνε και 2 φλιτζάνια ψιλοκομμένη ψίχα από βρασμένα κάστανα.
  • Για την επικάλυψη του κορμού,βάζουμε σε μια κατσαρόλα 3/4 φλιτζανιού κρέμα γάλακτος.
  • Ανοίγουμε τη φωτιά και περιμένουμε να ζεσταθεί.
  • Μόλις ζεσταθεί, πριν αρχίσει να βράζει,ρίχνουμε μέσα στη κατσαρόλα 200 γραμμάρια κουβερτούρα ψιλοκομμένη.
  • Στη συνέχεια προσθέτουμε στα υλικά της κατσαρόλας 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο και 1 σφηνάκι μπράντι.
  • Ανακατεύουμε καλά.
  • Αφήνουμε το μείγμα να πήξει σε θερμοκρασία δωματίου.
  • Όταν είναι έτοιμο το μείγμα, περνάμε στο επόμενο στάδιο.
  • Ανοίγουμε το παντεσπάνι προσεχτικά για να μην σπάσει και απλώνουμε την κρέμα.
  • Τυλίγουμε τον κορμό.

Για την επικάλυψη
  • Λιώνουμε τα υπόλοιπα 150 γραμμάρια κουβερτούρα στα υλικά για την επικάλυψη και την απλώνουμε σε λαδόκολλα.
  • Αφήνουμε την κουβερτούρα να σφίξει και την κόβουμε σε μικρά τετράγωνα φύλλα.
  • Με αυτές τις νιφάδες σοκολάτας,σκεπάζουμε την επιφάνεια του γλυκού μας.

Πηγή - sidagi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου