Συνταγή : Κώστας Τσίγκας
Μερίδες : για 6 άτομα.
Απαιτούμενος Χρόνος : προετοιμασία 20΄, μαγείρεμα 50΄.
Βαθμός Δυσκολίας : Εύκολη.
Υλικά
- 2 φύλλα σφολιάτας
- 1 κρόκο αβγού για το άλειμμα των φύλλων
- 1 κουτ. σούπας γάλα για το άλειμμα των φύλλων
- 1/2 φλιτζάνι ρύζι για γεμιστά
- 1/2 κιλό φύλλα από σέσκουλα κομμένα σε λωρίδες
- 1 κρεμμυδάκι φρέσκο ψιλοκομμένο
- 1 κρεμμύδι μικρό ψιλοκομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
- 3 αβγά
- 1/4 φλιτζανιού σύγκλινο ψιλοκομμένο
- 1/2 φλιτζάνι μυζήθρα γλυκιά
- 1/4 κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο τριμμένο
- 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- αλάτι, πιπέρι
Eκτέλεση
- Βράζουμε το ρύζι σε αρκετό αλατισμένο νερό για 10 λεπτά και μόλις βράσει, το σουρώνουμε και το κρατάμε στην άκρη.
- Βράζουμε αρκετό αλατισμένο νερό σε άλλη κατσαρόλα και βάζουμε τα σέσκουλα να βράσουν για 5 λεπτά. Τα βγάζουμε από το ζεστό νερό και τα ξεπλένουμε με άφθονο κρύο νερό μέσα σε σουρωτήρι. Τα στραγγίζουμε πολύ καλά και αν χρειαστεί, τα πιέζουμε με τα χέρια για να μην μείνουν υγρά.
- Ζεσταίνουμε καλά το ελαιόλαδο σε μικρό τηγάνι και προσθέτουμε τα κρεμμύδια, το σκόρδο και το σύγκλινο. Σοτάρουμε για 4 λεπτά ανακατεύοντας συχνά και στη συνέχεια ρίχνουμε τα σέσκουλα. Συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 2 λεπτά και μεταφέρουμε το μείγμα σε λεκάνη.
- Προσθέτουμε τα αβγά χτυπημένα, τη μυζήθρα τριμμένη, το ρύζι και το μοσχοκάρυδο, αλατοπιπερώνουμε και τα ανακατεύουμε με το χέρι καλά.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
- Το ταψί που θα χρησιμοποιήσουμε πρέπει να είναι ελάχιστα μικρότερο από τα φύλλα της σφολιάτας και με μέτριο βάθος. Απλώνουμε στη βάση το ένα φύλλο και γυρίζουμε τις άκρες της σφολιάτας προς τα επάνω. Απλώνουμε τη γέμιση μέσα στο ταψί αφήνοντας λίγο χώρο στην περιφέρεια της σφολιάτας. Σκεπάζουμε με το δεύτερο φύλλο και «δένουμε» τις άκρες με το χέρι.
- Χτυπάμε το γάλα με τον κρόκο αβγού σε μικρό μπολ και αλείφουμε την επιφάνεια της σφολιάτας με πινέλο.
- Κάνουμε αρκετές τρύπες στην επιφάνεια της πίτας με πιρούνι και την ψήνουμε για 40 λεπτά.
Tip:
- Αν δυσκολευόμαστε να βρούμε σύγκλινο, το αντικαθιστούμε με μπέικον ή κάποιο άλλο καπνιστό κρέας. Απλώς, αν χρησιμοποιήσουμε μπέικον, θα χρειαστεί να το σοτάρουμε για λίγο παραπάνω χρόνο από όσο το σύγκλινο.
Πηγή - cookbook.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου