Συνταγή : Κλεομένης Ζουρνατζής
Μερίδες : για ένα μπόλ 300γρ.
Απαιτούμενος Χρόνος : περίπου 30΄.
Βαθμός Δυσκολίας : Εύκολη.
Υλικά
- 2 κρόκοι πολύ φρέσκων αυγών (κατά προτίμηση βιολογικών), σε θερμοκρασία δωματίου
- 250 ml ελαιόλαδο
- 1 κουτ. σούπας κοφτή μουστάρδα (της αρεσκείας μας), σε θερμοκρασία δωματίου
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 4 - 5 κουτ. σούπας νερό
- 2 - 3 κουτ. σούπας ξίδι ή 2 - 3 κουτ. σούπας χυμός λεμονιού (δοκιμάζοντας προσθέτουμε όσο μας αρέσει)
Εκτέλεση
- Βάζουμε τη μουστάρδα με τους κρόκους αυγού και αλατοπίπερο σε ένα μπολ και τους χτυπάμε με το μίξερ χειρός για 1 λεπτό, μέχρι να αφρατέψουν. Αργά, αλλά με σταθερή ροή, προσθέτουμε το λάδι, ενώ χτυπάμε σε μέτρια ταχύτητα.
- Πρέπει το μείγμα να πάρει όλο το λάδι. Αν δούμε ότι η μαγιονέζα πήζει πριν το απορροφήσει, προσθέτουμε 1 κουτ. σούπας νερό και λίγο ξίδι για να αραιώσει ελαφρώς και στη συνέχεια προσθέτουμε το υπόλοιπο λάδι με τον τρόπο που προαναφέρουμε.
- Αυτή η διαδικασία (με το νερό και το ξίδι) μπορεί να χρειαστεί να την επαναλάβουμε 2 - 3 φορές μέχρι να είναι έτοιμη η μαγιονέζα. Η επιτυχία της, άλλωστε, είναι στην υφή της. Θα πρέπει να έχει την πυκνότητα στραγγιστού γιαουρτιού.
- Τέλος, προσθέτουμε αλάτι και όσο χυμό λεμονιού θέλουμε (ανάλογα με την οξύτητα που θέλουμε να δώσουμε), ανακατεύουμε, δοκιμάζουμε και, αν χρειάζεται, προσθέτουμε επιπλέον αλάτι ή λεμόνι.
Πηγή - γαστρονόμος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου