ΜΕΝΟΥ

Pages

Χοιρινό μπούτι με πορτοκάλι και πουρέ κυδωνιού από την Πελοπόννησο

Τυπικά πελοποννησιακά υλικά (χοιρινό, πορτοκάλι, κυδώνια) παντρεύονται σε αυτή την εντυπωσιακή στην όψη και τη γεύση συνταγή. Μία συνταγή για το γιορτινό τραπέζι που θα ενθουσιάσει τους καλεσμένους.


 


Συνταγή : Μιχάλης Ντουνέτας.
Μερίδες : για 10-12 άτομα.
Απαιτούμενος Χρόνος : προετοιμασία 25΄, αναμονή 1 βράδυ, ψήσιμο 3 ώρες & 20΄.
Βαθμός Δυσκολίας : Μέτρια.


Υλικά
  • 1 χοιρινό μπούτι, περίπου 4 κιλά (χωρίς το δέρμα)
  • 10 ολόκληρα μέτρια κυδώνια, ακαθάριστα, καλά πλυμένα
  • 1 κρεμμύδι, σε μεγάλα καρέ
  • 1 καρότο, σε μεγάλα καρέ
  • 1 κλωνάρι σέλινου, χοντροκομμένο
  • 3 - 4 κλωνάρια δεντρολίβανου, ψιλοκομμένα (τα φύλλα), ή 1 κουτ. σούπας ξερό, κοπανισμένο οι σκελίδες από 1 κεφάλι σκόρδου, καθαρισμένες και χοντροκομμένες
  • 10 κόκκοι μαύρο πιπέρι
  • 1 φύλλο δάφνης

Για τη μαρινάδα
  • 4 κουτ. σούπας μουστάρδα
  • 1 κουτ. σούπας μπούκοβο γλυκό+1/3 κουτ. γλυκού μπούκοβο καυτερό χυμός από 4 πορτοκάλια
  • 60 ml ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Εκτέλεση

  • Ανακατεύουμε όλα τα υλικά της μαρινάδας. Βάζουμε το κρέας σε ένα μεγάλο, βαθύ ταψί και το περιχύνουμε με το μείγμα. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και το αφήνουμε στο ψυγείο ένα βράδυ να μαριναριστεί. Το γυρίζουμε συχνά να μαριναριστεί ομοιόμορφα.
  •  Την επομένη, προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C. Μεταφέρουμε το μπούτι με τη μαρινάδα του σε ταψί, προσθέτουμε το κρεμμύδι, το καρότο, το σέλινο, το δεντρολίβανο, το σκόρδο, τα πιπέρια, τις δάφνες και ολόκληρα τα κυδώνια. 
  • Σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για περίπου 1½ - 2 ώρες (αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο νερό), μέχρι να ψηθούν τα κυδώνια (είναι έτοιμα όταν τα διαπερνά εύκολα το μαχαίρι). 
  • Αφαιρούμε τα κυδώνια, ξανασκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και ξαναφουρνίζουμε το κρέας. Ψήνουμε για ακόμη 30 λεπτά. 
  • Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο, γυρίζουμε το μπούτι από την άλλη πλευρά, το βρέχουμε με τα υγρά του ταψιού και ψήνουμε για ακόμη 30 λεπτά, μέχρι να ροδίσει. Αν χρειαστεί, το γυρίζουμε πάλι από την άλλη πλευρά και ψήνουμε για 15 - 20 λεπτά, μέχρι να πάρει χρώμα παντού. 
  • Αφαιρούμε τη φλούδα από τα κυδώνια και τα περνάμε από λεπτό σουρωτήρι (σήτα), πιέζοντάς τα με τα χέρια μας για να μείνουν στη σήτα τα κουκούτσια και η φλούδα. Ετσι θα έχουμε έναν λείο, ξινούτσικο πουρέ μόνο από τη σάρκα του κυδωνιού. 
  • Βγάζουμε το μπούτι από το ταψί και σουρώνουμε τα υγρά. Χτυπάμε στον πολυκόφτη τα υγρά με μερικά λαχανικά, ώστε να γίνει πιο παχύρρευστο, το ζουμί το οποίο βράζουμε για 2 - 3 λεπτά σε κατσαρολάκι, να δέσουν οι γεύσεις. Διορθώνουμε τη γεύση προσθέτοντας αλατοπίπερο, λίγη μουστάρδα ή λίγο μέλι. 
  • Σερβίρουμε το κρέας με τον πουρέ κυδωνιού και τη σάλτσα.

Στα ποτήρια μας
  • Λευκό από Semillon ή ροζέ από Cabernet Sauvignon.
Πηγή - gastronomos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου