Ένα πρωτότυπο πιλάφι απαράμιλλης νοστιμιάς.
Υλικά
*Για το ζωμό κότας
Παρασκευή: 5 ώρες
Εκτέλεση
Ζωμός κότας
Πηγή - γαστρονόμος
Συνταγή : Χριστόφορος Πέσκιας
Μερίδες : για 6-8 άτομα.
Απαιτούμενος Χρόνος : προετοιμασία 50΄, αναμονή 15΄, μαγείρεμα 40΄.
Βαθμός Δυσκολίας : Εύκολη.
Υλικά
- 500 γρ. κίτρινο ρύζι για πιλάφι
- 1.250 ml ζωμός κότας* ή νερό
- 2 μεγάλα ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
- 2 σκελίδες σκόρδου, λιωμένες
- 70 γρ. σταφίδες ξανθές, μουλιασμένες σε 150 ml μαύρο ρούμι
- 250 γρ. κάστανα, χαραγμένα σταυρωτά στη βάση τους
- 250 γρ. κοκκάρια καθαρισμένα, ολόκληρα
- 300 γρ. καρότα, προτιμάμε βιολογικά, καθαρισμένα, κομμένα σε ροδέλες 1 εκ.
- 1 κουτ. γλυκού κύμινο σε σκόνη (ή κόλιανδρο ξερό σε σκόνη)
- 60 ml ελαιόλαδο
- 2 κουτ. σούπας φύλλα φρέσκου φασκόμηλου ή δυόσμου (με διαφορετικό γευστικό αποτέλεσμα), ψιλοκομμένα
- αλάτι, πιπέρι (κατά προτίμηση λευκό), φρεσκοτριμμένο
*Για το ζωμό κότας
Παρασκευή: 5 ώρες
- 2 κιλά φτερούγες κότας (συσκευασμένες σε δισκάκια στα μεγάλα σούπερ μάρκετ)
- 1ξερό κρεμμύδι, στα 4
- 1 κεφάλι σκόρδου, κομμένο στη μέση
- 1 καρότο (κατά προτίμηση βιολογικό), καθαρισμένο
- 1 κλωνάρι σέλερι
- 1 μικρή ντομάτα
- 1 φύλλο δάφνης
- 1 κλωναράκι θυμάρι, φρέσκο ή ξερό
- 10 κόκκοι πιπέρι μαύρο
- 4 λίτρα νερό
Εκτέλεση
- Ζεματάμε τα κοκκάρια σε μια κατσαρόλα με αλατισμένο νερό που βράζει για 12 -15 λεπτά, τα δε καρότα σε μια δεύτερη κατσαρόλα για 7 - 8 λεπτά. Δίπλα έχουμε ετοιμάσει δύο μεγάλα μπολ με κρύο νερό και παγάκια στα οποία βάζουμε τα ζεματισμένα κοκκάρια και τα καρότα, για να σταματήσει ο βρασμός και να κρατήσουν το χρώμα τους. Τα σουρώνουμε και τα αφήνουμε να στραγγίξουν. Εν τω μεταξύ, ψήνουμε τα κάστανα στους 200° C για 20 - 30 λεπτά και αφού κρυώσουν λίγο, τα ξεφλουδίζουμε.
- Σε μια κατσαρόλα σοτάρουμε στο ελαιόλαδο το κρεμμύδι σε χαμηλή φωτιά μέχρι να μαλακώσει. Ρίχνουμε το σκόρδο, σοτάρουμε για 1/2 λεπτό και μετά ρίχνουμε το ρύζι και το σοτάρουμε και αυτό για 3 - 4 λεπτά. Σουρώνουμε από το ρούμι τις σταφίδες και τις προσθέτουμε μαζί με το ζωμό, το κύμινο και λίγο αλάτι στην κατσαρόλα.
- Ανακατεύουμε και σκεπάζουμε την κατσαρόλα πρώτα με ένα κομμάτι λαδόκολλα και μετά με το καπάκι της. Σιγοβράζουμε το ρύζι σε χαμηλή φωτιά για περίπου 25 λεπτά.
- Απομακρύνουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, προσθέτουμε τα κοκκάρια, τα κάστανα και τα καρότα, ανακατεύουμε απαλά και αφήνουμε το πιλάφι να ξεκουραστεί για 15 λεπτά. Μετά προσθέτουμε το φασκόμηλο ή το δυόσμο, αλατοπιπερώνουμε, ανακατεύουμε πολύ απαλά και σερβίρουμε.
Ζωμός κότας
- Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το νερό και τις φτερούγες και ανάβουμε τη φωτιά. Μόλις πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και ξεκινάμε το ξάφρισμα. Ξαφρίζουμε για περίπου 1/2 ώρα, με κουτάλα. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και σιγοβράζουμε σε χαμηλή φωτιά για άλλες 4 ώρες. Αν θέλουμε, δένουμε τη δάφνη, το θυμάρι και το πιπέρι σε ένα τουλπάνι, για να τα αφαιρέσουμε μετά εύκολα από την κατσαρόλα.
- Αν κατά τη διάρκεια του βρασίματος εξατμιστεί πολύ το νερό, πρέπει να συμπληρώνουμε τόσο ώστε οι φτερούγες να είναι πάντα καλυμμένες. Η ποσότητα αυτή θα μας δώσει γύρω στα 2½ λίτρα ζωμό. Μπορούμε να φτιάξουμε το ζωμό βράζοντας ολόκληρο κοτόπουλο ή μπούτια ή στήθος χωρίς τις πέτσες, με κρασί, λαχανικά και μυρωδικά της αρεσκείας μας.
Πηγή - γαστρονόμος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου