Λαχταριστό ριζότο με απαλή γεύση για όλη την οικογένεια
Συνταγή : Sidagi.gr
Μερίδες :για 2-4 άτομα.
Απαιτούμενος Χρόνος : περίπου 30΄.
Βαθμός Δυσκολίας : Εύκολη.
Υλικά
Για το ριζότο
- 1 - 1,5 λίτρα ζωμός κοτόπουλου σπιτικός ή έτοιμος
- 300 γραμμάρια ρύζι για ριζότο ( καρναρόλι ή αρμπόριο)
- ½ ματσάκι μυρώνια ( για την ακρίβεια τα φύλλα τους), ψιλοκομμένα ή μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 300 ml λευκό ξηρό κρασί
- 200 γραμμάρια καλαμπόκι βρασμένο
- 50 γραμμάρια γραβιέρα πικάντικη τριμμένη
- 100 γραμμάρια ξερό κρεμμύδι κομμένο σε ψιλά καρέ
- 150 ml ελαιόλαδο
- 1 σκελίδα σκόρδου λιωμένη
- μια ποσότητα χυμό λεμονιού ( βάζουμε όσο θέλουμε κατά βούληση)
- αλάτι
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για την κρέμα γραβιέρας
- 150 ml γάλα (αν χρειαστεί, θα προσθέσουμε λίγο περισσότερο)
- 325 γραμμάρια γραβιέρα πικάντικη τριμμένη ( αν χρειαστεί, θα προσθέσουμε λίγο περισσότερο)
Εκτέλεση
- Bάζουμε το ζωμό κοτόπουλου σε μια κατσαρόλα να σιγοβράσει για λίγο σε πολύ χαμηλή φωτιά.
Για να φτιάξουμε την κρέμα γραβιέρας
- Σε μια μικρή κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το γάλα σε μέτρια φωτιά.
- Μόλις αρχίσει να βράζει, το μεταφέρουμε στο μπλέντερ ή στο μούλτι και προσθέτουμε την πικάντικη γραβιέρα.
- Χτυπάμε για 1-2 λεπτά μέχρι να σχηματιστεί μια λεία κρέμα.
- Για να βεβαιωθούμε ότι την έχουμε φτιάξει σωστά, η σύσταση της κρέμας πρέπει να είναι ελαφρώς πιο πυκνή από αυτή της κρέμας γάλακτος, οπότε θα κρίνουμε αν πρέπει να προσθέσουμε γραβιέρα ή γάλα.
- Αν γίνει πιο αραιή, θα προσθέσουμε λίγη γραβιέρα και θα ξαναχτυπήσουμε.
- Αν γίνει πιο σφιχτή, ρίχνουμε λίγο ζεστό γάλα.
Για να φτιάξουμε το ριζότο
- Θα χρειαστούμε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα.
- Στην κατσαρόλα αυτή βάζουμε 50 ml από το ελαιόλαδο και ρυθμίζουμε τη φωτιά σε μέτρια προς χαμηλή ένταση.
- Μόλις ζεσταθεί το λάδι, ρίχνουμε μέσα το κρεμμύδι μαζί με το καλαμπόκι και το σκόρδο και τα σοτάρουμε για 2 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν.
- Προσοχή θέλουμε μόνο να μαλακώσουν, όχι να πάρουν χρώμα, γιατί θα αλλοιωθεί η γεύση.
- Στο χρονικό αυτό σημείο, ρίχνουμε το ρύζι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλα 3-4 λεπτά, ανακατεύοντας συχνά με μια ξύλινη κουτάλα μέχρι οι κόκκοι του ρυζιού να γίνουν διάφανοι στις άκρες τους.
- Σβήνουμε με το λευκό κρασί και αφήνουμε το ρύζι να μαγειρευτεί με το κρασί για 1-2 λεπτά, ανακατέυοντας διαρκώς μέχρι να εξατμιστεί το κρασί.
- Ρίχνουμε μια δόση από τον καυτό ζωμό κοτόπουλου ώστε σχεδόν να καλυφθεί το ρύζι.
- Αφήνουμε το ρύζι να βράσει σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας συχνά, μέχρι ο ζωμός να απορροφηθεί από το ρύζι.
- Προσθέτουμε την επόμενη δόση ζωμού και συνεχίζουμε το μαγείρεμα.
- Κάθε φορά, προσθέτουμε την επόμενη δόση ζωμού, όταν η προηγούμενη έχει απορροφηθεί από το ρύζι.
- Η διαδικασία διαρκεί 20-25 λεπτά, μέχρι οι κόκκοι του ρυζιού να φουσκώσουν και να μαλακώσουν.
- Μπορεί να μη χρειαστεί να χρησιμοποιήσουμε όλο το ζωμό.
- Σερβίρουμε και γαρνίρουμε κάθε μερίδα με 1 κουταλιά κρέμα γραβιέρας.
- Αν κρυώσει η κρέμα γραβιέρας, μέχρι να ετοιμάσουμε το ριζότο, τη ζεσταίνουμε σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας για να μην κόψει.
Πηγή - sidagi.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου