ΜΕΝΟΥ

Pages

Ριζότο με γραβιέρα και καλαμπόκι



Λαχταριστό ριζότο με απαλή γεύση για όλη την οικογένεια







Συνταγή : Sidagi.gr
Μερίδες :για 2-4 άτομα.
Απαιτούμενος Χρόνος : περίπου 30΄.
Βαθμός Δυσκολίας : Εύκολη.



Υλικά
Για το ριζότο
  • 1 - 1,5 λίτρα ζωμός κοτόπουλου σπιτικός ή έτοιμος
  • 300 γραμμάρια ρύζι για ριζότο ( καρναρόλι ή αρμπόριο)
  • ½ ματσάκι μυρώνια ( για την ακρίβεια τα φύλλα τους), ψιλοκομμένα ή μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 300 ml λευκό ξηρό κρασί
  • 200 γραμμάρια καλαμπόκι βρασμένο
  • 50 γραμμάρια γραβιέρα πικάντικη τριμμένη
  • 100 γραμμάρια ξερό κρεμμύδι κομμένο σε ψιλά καρέ
  • 150 ml ελαιόλαδο
  • 1 σκελίδα σκόρδου λιωμένη
  • μια ποσότητα χυμό λεμονιού ( βάζουμε όσο θέλουμε κατά βούληση)
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για την κρέμα γραβιέρας
  • 150 ml γάλα (αν χρειαστεί, θα προσθέσουμε λίγο περισσότερο)
  • 325 γραμμάρια γραβιέρα πικάντικη τριμμένη ( αν χρειαστεί, θα προσθέσουμε λίγο περισσότερο)


Εκτέλεση
  • Bάζουμε το ζωμό κοτόπουλου σε μια κατσαρόλα να σιγοβράσει για λίγο σε πολύ χαμηλή φωτιά.

Για να φτιάξουμε την κρέμα γραβιέρας
  • Σε μια μικρή κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το γάλα σε μέτρια φωτιά.
  • Μόλις αρχίσει να βράζει, το μεταφέρουμε στο μπλέντερ ή στο μούλτι και προσθέτουμε την πικάντικη γραβιέρα.
  • Χτυπάμε για 1-2 λεπτά μέχρι να σχηματιστεί μια λεία κρέμα.
  • Για να βεβαιωθούμε ότι την έχουμε φτιάξει σωστά, η σύσταση της κρέμας πρέπει να είναι ελαφρώς πιο πυκνή από αυτή της κρέμας γάλακτος, οπότε θα κρίνουμε αν πρέπει να προσθέσουμε γραβιέρα ή γάλα.
  • Αν γίνει πιο αραιή, θα προσθέσουμε λίγη γραβιέρα και θα ξαναχτυπήσουμε.
  • Αν γίνει πιο σφιχτή, ρίχνουμε λίγο ζεστό γάλα.

Για να φτιάξουμε το ριζότο
  • Θα χρειαστούμε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα.
  • Στην κατσαρόλα αυτή βάζουμε 50 ml από το ελαιόλαδο και ρυθμίζουμε τη φωτιά σε μέτρια προς χαμηλή ένταση.
  • Μόλις ζεσταθεί το λάδι, ρίχνουμε μέσα το κρεμμύδι μαζί με το καλαμπόκι και το σκόρδο και τα σοτάρουμε για 2 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν.
  • Προσοχή θέλουμε μόνο να μαλακώσουν, όχι να πάρουν χρώμα, γιατί θα αλλοιωθεί η γεύση.
  • Στο χρονικό αυτό σημείο, ρίχνουμε το ρύζι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλα 3-4 λεπτά, ανακατεύοντας συχνά με μια ξύλινη κουτάλα μέχρι οι κόκκοι του ρυζιού να γίνουν διάφανοι στις άκρες τους.
  • Σβήνουμε με το λευκό κρασί και αφήνουμε το ρύζι να μαγειρευτεί με το κρασί για 1-2 λεπτά, ανακατέυοντας διαρκώς μέχρι να εξατμιστεί το κρασί.
  • Ρίχνουμε μια δόση από τον καυτό ζωμό κοτόπουλου ώστε σχεδόν να καλυφθεί το ρύζι.
  • Αφήνουμε το ρύζι να βράσει σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας συχνά, μέχρι ο ζωμός να απορροφηθεί από το ρύζι.
  • Προσθέτουμε την επόμενη δόση ζωμού και συνεχίζουμε το μαγείρεμα.
  • Κάθε φορά, προσθέτουμε την επόμενη δόση ζωμού, όταν η προηγούμενη έχει απορροφηθεί από το ρύζι.
  • Η διαδικασία διαρκεί 20-25 λεπτά, μέχρι οι κόκκοι του ρυζιού να φουσκώσουν και να μαλακώσουν.
  • Μπορεί να μη χρειαστεί να χρησιμοποιήσουμε όλο το ζωμό.
  • Σερβίρουμε και γαρνίρουμε κάθε μερίδα με 1 κουταλιά κρέμα γραβιέρας.
  • Αν κρυώσει η κρέμα γραβιέρας, μέχρι να ετοιμάσουμε το ριζότο, τη ζεσταίνουμε σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας για να μην κόψει.


Πηγή - sidagi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου