Μία ιδιαίτερη συνταγή που σίγουρα θα σας ξετρελάνει.
Υλικά
Για την πεσκανδρίτσα
Για τα μαυρομάτικα
Εκτέλεση
Για την πεσκανδρίτσα
Για τα μαυρομάτικα
Για το ποτό που ταιριάζει στο πιάτο
Πηγή - Γιάννης Λουκάκος
Συνταγή : Γιάννης Λουκάκος.
Μερίδες : Για 4 άτομα.
Απαιτούμενος Χρόνος : Περίπου 1 ώρα.
Βαθμός Δυσκολίας : Μέτρια.
Υλικά
Για την πεσκανδρίτσα
- 800 γρ. πεσκανδρίτσα φιλέτο (4 τμχ.)
- 4 φέτες προσούτο
- 50 γρ. ελαιόλαδο
- αλάτι
Για τα μαυρομάτικα
- 60 γρ. λουκάνικο chorizo, κομμένο μπρουνουάζ
- 30 γρ. καρότο, κομμένο μπρουνουάζ
- 30 γρ. πράσο, κομμένο μπρουνουάζ
- 30 γρ. σελινόριζα, κομμένη μπρουνουάζ
- 400 γρ. μαυρομάτικα φασόλια, βρασμένα
- 200 γρ. σάλτσα ντομάτα
- 200 γρ. ζωμό κοτόπουλο
- 150 γρ. φασολάκια γαλλικά, βρασμένα και κομμένα
- 30 γρ. βούτυρο
- 60 γρ. ελαιόλαδο
- 10 γρ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο
- 10 γρ. θυμάρι, ψιλοκομμένο
- αλάτι
Εκτέλεση
Για την πεσκανδρίτσα
- Αλατίζουμε τα φιλέτα της πεσκανδρίτσας και από τις 2 πλευρές.
- Τυλίγουμε το κάθε φιλέτο πεσκανδρίτσας με μια φέτα προσούτο.
- Τοποθετούμε ένα τηγάνι (κατά προτίμηση αντικολλητικό) σε πολύ δυνατή φωτιά και προσθέτουμε το ελαιόλαδο.
- Σοτάρουμε το ψάρι και από τις δύο πλευρές μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα.
- Μεταφέρουμε τα φιλέτα σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 150°C, μέχρι να ψηθούν τα φιλέτα αλλά να παραμείνουν ζουμερά.
Για τα μαυρομάτικα
- Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και ρίχνουμε το μισό ελαιόλαδο.
- Προσθέτουμε το λουκάνικο, το καρότο, το πράσο και τη σελινόριζα και μαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά.
- Προσθέτουμε τα μαυρομάτικα, τη σάλτσα ντομάτα, τον ζωμό και τα φασολάκια. Φέρνουμε σε βρασμό, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για λίγα λεπτά μέχρι να αρχίσει να δένει η σάλτσα.
- Αλατίζουμε, προσθέτουμε τα βότανα, το υπόλοιπο ελαιόλαδο και το βούτυρο και ομογενοποιούμε.
Για το ποτό που ταιριάζει στο πιάτο
- Το πιάτο αυτό συνδυάζει διαφορετικές εντάσεις και υφές. Η πεσκανδρίτσα είναι ένα ψάρι με γευστική φινέτσα, που συνήθως συνοδεύεται από λευκά κρασιά μέσου βάρους, με ικανοποιητική οξύτητα και ήπια αρώματα. Σ' αυτό το πολύπλοκο πιάτο όμως, η πρότασή μας είναι είτε ένα ελαφρύ, κόκκινο και φρουτώδες κρασί από την ποικιλία Αγιωργίτικο, είτε ένα ελληνικό, βαρελάτο Chardonnay.
Πηγή - Γιάννης Λουκάκος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου