¤ ¤
¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤
Συνταγή : Χριστόφορος Πέσκιας
Μερίδες : Για 6 άτομα.
Απαιτούμενος Χρόνος : Προετοιμασία 15΄, Αναμονή 2 ώρες, Ψήσιμο 15΄- 20΄.
Βαθμός Δυσκολίας : ✬✬✬✬✬
Ανάψτε τα κάρβουνα και ετοιμάστε πρώτοι μια από τις λαχταριστές συνταγές του Γαστρονόμου για έθνικ μπάρμπεκιου!
Υλικά
- 6 χοιρινές μπριζόλες λαιμού, πάχους 1,5 - 2 εκ.
Για τη μαρινάδα
- 1 μέτριο ξερό κρεμμύδι, καθαρισμένο και κομμένο στη μέση
- 1 φρέσκο κρεμμύδι, χοντροκομμένο
- 1 μικρή πιπεριά τσίλι, ξερή (ή λιγότερο, ανάλογα με το πόσο καυτερό μάς αρέσει) ή 1/2 κουτ. γλυκού καυτερή πάπρικα
- 40 ml σάλτσα σόγιας
- 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 2 κουτ. σούπας μηλόξιδο
- 3 κουτ. σούπας φύλλα θυμαριού ή 1½ κουτ. σούπας ξερό
- 1 κουτ. γλυκού μπαχάρι, σε σκόνη
- 1 κουτ. γλυκού πιπέρι, φρεσκοτριμμένο
- 1/2 κουτ. γλυκού πιπέρι καγιέν
- 1/2 κουτ. γλυκού γαρίφαλο, σε σκόνη
- 1/2 κουτ. γλυκού κανέλα, σε σκόνη
- 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη αλάτι
Εκτέλεση
Μαρινάδα
- Ρίχνουμε όλα τα υλικά στον πολυκόφτη και τα χτυπάμε για περίπου 2 λεπτά, μέχρι να πολτοποιηθούν.
- Σε ένα μπολ ανακατεύουμε καλά τις μπριζόλες με τη μαρινάδα μέχρι να καλυφθούν καλά, τις σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο για περίπου 2 ώρες, να μαριναριστούν.
Ψήσιμο
- Βγάζουμε τις μπριζόλες από τη μαρινάδα και, χωρίς να τις στεγνώσουμε, τις ψήνουμε στα κάρβουνα ή σε ψησταριά υγραερίου, σε δυνατή φωτιά, για περίπου 8 - 10 λεπτά από κάθε πλευρά.
- Η δοκιμή μας: Ψήσαμε τις μπριζόλες σε ψησταριά υγραερίου (11,8 ΚW) σε δυνατή φωτιά και σε καλά λαδωμένη σχάρα. Χρειάστηκαν 8 - 10 λεπτά μέχρι να ψηθούν από τη μία πλευρά και να ξεκολλούν εύκολα από τη σχάρα, ώστε να μπορούμε να τα γυρίσουμε. Μετριάσαμε τη φωτιά και ψήσαμε για άλλα 8 - 10 λεπτά, για να είναι καλοψημένες αλλά ζουμερές.
- Σερβίρουμε τις μπριζόλες σε πιατέλα και τις συνοδεύουμε, αν θέλουμε, με σάλτσα ανανά: Ανακατεύουμε σε ένα μπολ 200 ml χυμό ανανά, 3 κουτ. σούπας σάλτσα σόγιας, 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη, χυμό από 1/2 λάιμ και 4 - 5 φύλλα δυόσμου, ψιλοκομμένα.
- Δοκιμάζοντας τις μπριζόλες, παρατηρήσαμε ότι χωρίς σάλτσα ήταν θεσπέσιες στη γεύση αλλά αρκετά καυτερές. με τη σάλτσα ανανά, όμως, που γλυκίζει αρκετά πέφτουν οι καυτεροί τόνοι και ισορροπεί ιδανικά η γεύση.
Πηγή - γαστρονόμος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου