Συνταγή : Γιάννης Λουκάκος.
Μερίδες : για 4 άτομα.
Απαιτούμενος Χρόνος :
Βαθμός Δυσκολίας : Εύκολη.
Υλικά
Για τα λαχανικά και το τηγάνισμα
- 600 γρ. διάφορα λαχανικά (καρότο, κουνουπίδι, μπρόκολο, φασολάκια), κομμένα σε μπαστουνάκια
- 2 λίτρα ηλιέλαιο
- αλάτι
Για το κουρκούτι
- 90 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 45 γρ. κορν φλάουρ
- 5 γρ. αλάτι
- 230 ml ξανθιά μπίρα, κρύα
- 10 γρ. μπέικιν πάουντερ
Για το ντιπ γιαουρτιού
- 200 γρ. στραγγιστό γιαούρτι, 2% λιπαρά
- 10 ml έ.π. ελαιόλαδο
- 5 ml λευκό ξίδι μπαλσάμικο
- 10 γρ. μέλι
- 5 γρ. δυόσμο, ψιλοκομμένο
- αλάτι
Eκτέλεση
- Πλένουμε και στραγγίζουμε καλά τα λαχανικά. Τα στεγνώνουμε με απορροφητικό χαρτί
- κουζίνας και τα αλατίζουμε.
- Σε ένα μπολ βάζουμε όλα τα υλικά για το κουρκούτι και ανακατεύουμε ώσπου να δημιουργηθεί ένας χυλός. Τον σουρώνουμε σε σήτα και τον διατηρούμε στο ψυγείο το πολύ για 30 λεπτά, μέχρι να τον χρησιμοποιήσουμε.
- Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ώστε να έχουν χώρο τα λαχανικά να «κολυμπούν» κατά τη διάρκεια του τηγανίσματος ρίχνουμε το ηλιέλαιο. Φέρνουμε τη θερμοκρασία στους 180°C και τη διατηρούμε εκεί (χρησιμοποιούμε θερμόμετρο μαγειρικής).
- Βουτάμε ένα ένα τα λαχανικά μέσα στο κουρκούτι και τα κρατάμε για λίγο στον αέρα ώστε να στραγγίξει το παραπανίσιο κουρκούτι. Τα ρίχνουμε στο τηγάνι με το ηλιέλαιο και τα τηγανίζουμε ώσπου να πάρουν ωραίο και έντονο χρώμα. Τα βγάζουμε προσεκτικά από το λάδι με μια τρυπητή κουτάλα και τα αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας.
- Σε ένα μπολ αναμειγνύουμε όλα τα υλικά για το ντιπ του γιαουρτιού και συνοδεύουμε με αυτό τα λαχανικά.
Tips
- Το μυστικό της επιτυχίας βρίσκεται στο σωστό τηγάνισμα, για το οποίο είναι σημαντική η σταθερή θερμοκρασία. Η χρήση ειδικού θερμόμετρου βοηθά μέχρι να αποκτήσουμε την κατάλληλη εμπειρία
Πηγή - Το Βήμα Online
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου