Ένα πρωτότυπο ορεκτικό για τα καλά μας τραπεζώματα.
Συνταγή : Ντίνα Νικολάου.
Μερίδες : για 4 άτομα.
Απαιτούμενος Χρόνος : προετοιμασία 20΄.
Βαθμός Δυσκολίας : Εύκολη.
Υλικά
- 2 αγγούρια (κατά προτίμηση βιολογικά)
- 1 φλιτζ. τσαγιού γιαούρτι στραγγιστό
- 1/2 φλιτζ. τσαγιού ξινομυζήθρα ή κατίκι
- 1/2 φλιτζ. τσαγιού παξιμάδια λαδιού, χοντροκοπανισμένα
- 1 κουτ. γλυκού κρέμα σκόρδου
- 1/2 φλιτζ. άνηθος (χωρίς τα χοντρά κοτσάνια) ψιλοκομμένος
- 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
- Πλένουμε τα αγγούρια, αλλά δεν τα καθαρίζουμε.
- Τα σκουπίζουμε καλά, κόβουμε και πετάμε τις άκρες.
- Τα κόβουμε σε ροδέλες των 4 - 5 εκ. και με ένα μικρό κουταλάκι αδειάζουμε τα σπόρια από μέσα αφήνοντας όμως τον πάτο, έτσι ώστε να μπορούμε να τα γεμίσουμε.
Γέμιση:
- Σε ένα μπολ ενώνουμε το γιαούρτι, το τυρί, την κρέμα σκόρδου, τον άνηθο, το ελαιόλαδο και το κοπανισμένο παξιμάδι. Αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε καλά.
- Με αυτό το μείγμα γεμίζουμε τις ροδέλες αγγουριού και στολίζουμε με κλωναράκια άνηθου. Περιχύνουμε με λίγες σταγόνες ελαιόλαδου.
Κρέμα σκόρδου
- Καθαρίζουμε τις σκελίδες από ένα κεφάλι σκόρδο και τις βάζουμε να βράσουν με νερό (το οποίο θα πρέπει ίσα-ίσα να σκεπάζει το σκόρδο).
- Μόλις μαλακώσει το σκόρδο, το στραγγίζουμε καλά και το πολτοποιούμε στο μπλέντερ με 3 κουταλιές ελαιόλαδο, λίγο αλάτι και ρίγανη ξερή.
- Αδειάζουμε το μείγμα σε γυάλινο βαζάκι, το καλύπτουμε μέχρι το χείλος με ελαιόλαδο και το διατηρούμε στο ψυγείο για 10 μέρες.
Πηγή - γαστρονόμος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου