Συνταγή : Εφη Γιαλούση.
Μερίδες : για 4 άτομα.
Απαιτούμενος Χρόνος : προετοιμασία 20΄, μαγείρεμα 10΄.
Βαθμός Δυσκολίας : Εύκολη.
Υλικά
- 8 σαρδέλες μέτριες, καθαρισμένες, χωρίς κεφάλι
- 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 1 κρεμμύδι ξερό μικρό, κομμένο σε λεπτές φέτες
- 1 μαραθόριζα κομμένη σε λεπτές φέτες
- 50 γρ. κουκουνάρι
- 4 κουτ. σούπας μαϊντανό χοντροκομμένο
- 1 φέτα ψωμί φρέσκο (μόνο την ψίχα)
- 1 μεγάλη σκελίδα σκόρδο, λιωμένη
- 1/2 λεμόνι (τον χυμό του)
- ελαιόλαδο
- μερικές φέτες λεμονιού
Eκτέλεση
- Ανοίγουμε τις σαρδέλες στη μέση, αφαιρούμε προσεκτικά τη ραχοκοκαλιά και αφήνουμε την ουρά ενωμένη με τη σάρκα. Τις ξεπλένουμε με κρύο νερό και τις στεγνώνουμε σε απορροφητικό χαρτί. Τις αφήνουμε στο ψυγείο ώσπου να τις χρησιμοποιήσουμε.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C.
- Αναμειγνύουμε σε μπολ 1 κουταλιά μαϊντανό με 1 κουταλιά ψίχα ψωμιού και κρατάμε το μείγμα στην άκρη.
- Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε τηγάνι και προσθέτουμε το κρεμμύδι, το μάραθο και το κουκουνάρι.
- Μαγειρεύουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά ώσπου να μαλακώσουν και να καραμελώσουν ελαφρώς, ανακατεύοντας τακτικά.
- Προσθέτουμε το σκόρδο, τον υπόλοιπο μαϊντανό και την υπόλοιπη ψίχα και μαγειρεύουμε για 2 λεπτά ακόμα.
- Αφήνουμε τη γέμιση στην άκρη.
- Γεμίζουμε τις σαρδέλες και τις αραδιάζουμε σε πυρίμαχο σκεύος.
- Αλατοπιπερώνουμε και σκορπίζουμε από πάνω το μείγμα μαϊντανού και ψίχας.
- Ραντίζουμε με ελαιόλαδο και τον χυμό λεμονιού και ψήνουμε για 8 λεπτά.
- Σερβίρουμε αμέσως με φετούλες λεμονιού.
Tip
- Οσο πιο φρέσκο είναι το ψάρι, τόσο δυσκολότερο είναι το άνοιγμά του.
- Αν χρησιμοποιήσουμε τη γέμιση όσο είναι ακόμα ζεστή, οι σαρδέλες θα ψηθούν γρηγορότερα.
Πηγή - cookbook.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου