ΜΕΝΟΥ

Pages

Καλαμάρια με κριθαράκι και πέστο μαϊντανού


Νόστιμες συνταγή για ολη την οικογένεια.









Συνταγή : Ντίνα Νικολάου.
Μερίδες : για 6 μερίδες.
Απαιτούμενος Χρόνος :  προετοιμασία 15΄, μαγείρεμα 45΄
Βαθμός Δυσκολίας : Εύκολη.


Υλικά
  • 800 γρ. καλαμάρια μέτρια ή μεγάλα (ολόκληρα), προτιμάμε φρέσκα (διαφορετικά, κατεψυγμένα), καθαρισμένα
  • 2 μέτρια ξερά κρεμμύδια, σε ψιλά καρέ
  • 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 1 φλιτζ. τσαγιού γλυκό λευκό κρασί
  • 4 - 5 κεδροκούκουτσα, 4 - 5 κόκκοι μπαχάρι και 2 δαφνόφυλλα (ιδανικά τυλιγμένα όλα μαζί σε ένα τουλπάνι ή γάζα, το οποίο δένουμε σαν πουγκί με γερή κλωστή)
  • 2 φλιτζ. τσαγιού κριθαράκι χοντρό
  • αλάτι, πιπέρι

Για το πέστο μαϊντανού
  • 2 φλιτζ. τσαγιού μαϊντανός (τα φύλλα), χοντροκομμένος
  • 1/2 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
  • 3 σκελίδες σκόρδου (καθαρισμένες και από την πράσινη φύτρα), ψιλοκομμένες
  • 1/2 φλιτζ. τσαγιού κουκουνάρια καβουρντισμένα
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 1 κουτ. γλυκού κοφτό ζάχαρη


Εκτέλεση
  • Κόβουμε τα καλαμάρια σε ροδέλες του 1,5 εκ. περίπου. Ψιλοκόβουμε τα πλοκάμια τους. 
  • Σε κατσαρόλα με χοντρό πάτο ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και τσιγαρίζουμε τα κρεμμύδια. Μόλις μαλακώσουν, προσθέτουμε τα καλαμάρια και τα γυρίζουμε στο ελαιόλαδο 2 - 3 φορές από όλες τις πλευρές. 
  • Σβήνουμε με το γλυκό κρασί και ρίχνουμε τα μπαχαρικά και το αλατοπίπερο. 
  • Βάζουμε και 1 λίτρο βραστό νερό, το κριθαράκι και αφήνουμε το φαγητό να βράσει για περίπου 25 λεπτά σε μέτρια θερμοκρασία, ανακατεύοντας ανά τακτά χρονικά διαστήματα με ξύλινο κουτάλι, ώστε να μην κολλήσει το κριθαράκι. Αν χρειαστεί, συμπληρώνουμε νερό.

Πέστο μαϊντανού: 
  • Εν τω μεταξύ, σε ένα μπλέντερ βάζουμε τα υλικά για το πέστο και τα πολτοποιούμε μέχρι να γίνουν κρέμα. Αφαιρούμε από την κατσαρόλα το τουλπάνι με τα μπαχαρικά. Προσθέτουμε το πέστο μαϊντανού στο φαγητό και ανακατεύουμε καλά. 
  • Αφήνουμε να μαγειρευτούν για 5 - 6 λεπτά ακόμη σε χαμηλή θερμοκρασία και αποσύρουμε από τη φωτιά. Σερβίρουμε το φαγητό ζεστό ή σε θερμοκρασία δωματίου.

Συμβουλή
  • Αν πρόκειται να σερβίρουμε το φαγητό χλιαρό ή σε θερμοκρασία δωματίου, μπορεί να χρειαστεί να προσθέτουμε λίγο βραστό νερό επιπλέον γιατί το κριθαράκι, όσο μένει, απορροφά τα υγρά και σφίγγει.

Στο ποτήρι
Αρώματα, αρώματα, αρώματα! Ένα λευκό κρασί από ξηρό Μοσχάτο Λήμνου.


Πηγή - gastronomos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου