Πανακότα, μία
φανταστική συνταγή που θα σας ξετρελάνει.
Συνταγή : philenews.com
Μερίδες :
Απαιτούμενος Χρόνος :
Βαθμός Δυσκολίας : Μέτρια.
Υλικά
- 1 φακελάκι (3 κουταλάκια) ζελατίνα σε σκόνη,
- 3/4 φλ. γάλα,
- 2 ½ φλ. κρέμα γάλακτος,
- 2/3 φλ. ζάχαρη,
- 1 θύλακας βανίλιας (ή 1 φακελάκι βανίλια),
- λίγο ηλιέλαιο για άλειμμα.
Σος καραμέλα - πορτοκάλι:
- 2/3 φλ. ζάχαρη,
- 1/4 φλ. νερό,
- ½ φλ. φρέσκο χυμό πορτοκαλιού.
Εκτέλεση
- Λαδώνετε ελαφρά 6 μικρά ατομικά σκεύη για κρέμα (χωρητικότητας 2/3 φλ. περίπου). Βάζετε τη ζελατίνα να μουλιάσει μέσα σε 1/4 φλ. γάλα. Βάζετε το υπόλοιπο γάλα με την κρέμα και τη ζάχαρη σε ένα κατσαρολάκι. Ανοίγετε το θύλακα της βανίλιας κατά μήκος, ξύνετε με μαχαιράκι τα σποράκια του, τα προσθέτετε στο γάλα και το ζεσταίνετε στη φωτιά μέχρι να κοχλάσει. (Αν θα χρησιμοποιήσετε βανίλια σε σκόνη, την προσθέτετε μετά που θα κρυώσει λίγο το μίγμα). Σκεπάζετε το κατσαρολάκι και το κρατάτε παράμερα για 10 λεπτά.
- Επιστρέφετε το κατσαρολάκι στη φωτιά και το ζεσταίνετε, χωρίς να το αφήσετε να κοχλάσει και ανακατεύετε μέσα τη μουλιασμένη ζελατίνα για να διαλυθεί. Περνάτε το μίγμα μέσα από ψιλό σουρωτήρι και το μοιράζετε στα έξι σκεύη (ή ένα μεγάλο). Αφήνετε να κρυώσουν και τα βάζετε στο ψυγείο για μίνιμουμ 3 ώρες.
Σος καραμέλα- πορτοκάλι:
- Βάζετε τη ζάχαρη και το νερό σε ένα βαρύ κατσαρολάκι, σε χαμηλή φωτιά και ανακατεύετε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Ύστερα αφήνετε το σιρόπι να βράσει, για 10 περίπου λεπτά, μέχρι να πάρει το καστανό χρώμα της καραμέλας. Το αποσύρετε από τη φωτιά και ρίχνετε μέσα το χυμό του πορτοκαλιού (προσοχή στο πιτσίλισμα).
- Ανακατεύετε το μίγμα στη φωτιά μέχρι να διαλυθεί η καραμέλα και αφήνετε τη σος να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου. Όταν θα σερβίρετε, ξεφορμάρετε την πανακότα και τη συνοδεύετε με σος.
Πηγή - philenews.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου