Συνταγή : Εφη Γιαλούση.
Μερίδες : για 8 άτομα.
Απαιτούμενος Χρόνος : προετοιμασία 25΄, αναμονή 60΄, μαγείρεμα 60΄.
Βαθμός Δυσκολίας : Μέτρια.
Υλικά
Για τη ζύμη
- 500 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- 1 κουτ. γλυκού αλάτι
- 1/2 κουτ. γλυκού θυμάρι ξερό, τριμμένο
- 1/2 κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά
- 250 γρ. βούτυρο κρύο, κομμένο σε μικρά κομμάτια
- 250 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
- 1 αβγό
- 300 γρ. ρόκα, πλυμένη στραγγισμένη, ψιλοκομμένη
- 400 γρ. πράσα ψιλοκομμένα
- 8 κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα
- 1 φλιτζάνι ντομάτες λιαστές σε λάδι, ψιλοκομμένες καλά στραγγισμένες
- 200 γρ. ανθότυρο, θρυμματισμένο
- 3 αβγά, ελαφρώς χτυπημένα
- 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
- 200 ml γάλα
- 50 ml ελαιόλαδο
Eκτέλεση
- Ανακατεύουμε καλά σε μεγάλο μπολ όλα τα υλικά της γέμισης και τα αφήνουμε στην άκρη.
- Βάζουμε το αλεύρι σε λεκάνη και προσθέτουμε το αλάτι, το θυμάρι και την πάπρικα.
- Προσθέτουμε τα κομματάκια βουτύρου στο αλεύρι και τα τρίβουμε με τα δάχτυλά μας, ώστε να ενωθούν και το μείγμα να μοιάζει με λεπτά ψίχουλα.
- Προσθέτουμε το γιαούρτι και το αβγό και ζυμώνουμε για 3-4 λεπτά, μέχρι να φτιάξουμε ένα μέτριο ζυμάρι.
- Το πλάθουμε σε μπάλα, το τυλίγουμε με μεμβράνη και το αφήνουμε στο ψυγείο για 1 ώρα, περίπου. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Χωρίζουμε τη ζύμη σε δύο ίσα μέρη.
- Ανοίγουμε με τον πλάστη φύλλο στρογγυλό διαμέτρου 40 εκ. περίπου.
- Το στρώνουμε σε ταψί 32 περίπου εκατοστών έτσι ώστε να περισσεύει από το ταψί.
- Αδειάζουμε μέσα τη γέμιση, ανοίγουμε και το δεύτερο κομμάτι ζύμης σε φύλλο και σκεπάζουμε τη γέμιση.
- Γυρίζουμε τις άκρες του κάτω φύλλου προς τα μέσα και σφραγίζουμε τη γέμιση.
- Χαράζουμε την πίτα σε τετράγωνα κομμάτια και την περιχύνουμε με το γάλα και το ελαιόλαδο.
- Ψήνουμε την πίτα για 1 ώρα, μέχρι να ροδίσει.
Πηγή - cookbook.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου