ΜΕΝΟΥ

Pages

Αστεροειδής γλυκάνισος


Ο Αστεροειδής γλυκάνισος ή Αστεροειδές άνισο είναι ένα μπαχαρικό με σχήμα αστεριού, περιέχει ανηθόλη, το ίδιο συστατικό που δίνει και στο κλασικό γλυκάνισο το άρωμά του. 

Προέρχεται από ένα μεσαίου μεγέθους αειθαλές δέντρο και κατάγεται από την Άπω Ανατολή και τη νότια Ασία, καλλιεργείται ευρέως, για εμπορική χρήση στην Κίνα, Ινδία και τις περισσότερες άλλες χώρες της Ασίας.

Τον βρίσκουμε ολόκληρο ή σε σκόνη, ενισχύει τη γεύση των κρεάτων και της σούπας ενώ αρωματίζει και γλυκά όπως το κέικ και τα κουλουράκια, ταιριάζει με χοιρινό, κοτόπουλο, πάπια, ρύζι, όπως επίσης και με τον καφέ και το τσάι. Χρησιμοποιείται σαν υποκατάστατο του γλυκάνισου στη παραγωγή λικέρ μιας και είναι λιγότερο δαπανηρό.  

Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακόμα και ως διακοσμητικό λόγω του όμορφου σχήματος του.



Χρησιμοποιείται ευρέως στην Κινεζική κουζίνα καθώς και στην Ινδική κουζίνα, όπου είναι το κύριο συστατικό του γκαράμ μασάλα και στις κουζίνες της Μαλαισίας και της Ινδονησίας, είναι ένα συστατικό του παραδοσιακού μείγματος πέντε καρυκευμάτων Fotsi, της Κινεζικής μαγειρικής.  Χρησιμοποιείται επίσης, στην Γαλλική συνταγή του θερμού κρασιού που ονομάζεται vin chaud (ζεστός οίνος).


Οι θεραπευτικές ιδιότητες του γλυκάνισου (www.iatropedia.gr)

  • Ο σπόρος του αλλά και το λάδι του χρησιμοποιούνται για να απαλύνουν τα ενοχλητικά συμπτώματα των στομαχικών διαταραχών.
  • Επίσης μελέτες έχουν βρει ότι καταπραΰνει από τις ενοχλητικές καούρες και τα διάφορα πεπτικά προβλήματα.
  • Ταυτόχρονα το ρόφημα από γλυκάνισο κάνει καλό στην καταρροή ενώ λειτουργεί ως αποχρεμπτικό, ως διουρητικό αλλά και ως διεγερτικό της όρεξης.
  • Μια ακόμη χαρακτηριστική χρήση του είναι ότι αυξάνει τη ροή του γάλατος κατά τη διάρκεια του θηλασμού.
  • Νεότερες μελέτες έδειξαν το ρόφημα από γλυκάνισο καταπραΰνει τα συμπτώματα της δυσμηνόρροιας ενώ διευκολύνει τον τοκετό .
  • Από την άλλη πλευρά οι άνδρες χρησιμοποιούν γλυκάνισο, για τη θεραπεία των συμπτωμάτων της "ανδρικής εμμηνόπαυση ".
  • Άλλες χρήσεις του περιλαμβάνουν τη θεραπεία των επιληπτικών κρίσεων, την αντιμετώπιση διαταραχών του ύπνου ( αϋπνία ), το άσθμα και την δυσκοιλιότητα .
  • Ο γλυκάνισος όμως έχει ευεργετικές ιδιότητες για την ριζική αντιμετώπιση της ψωρίασης.
  • Μερικοί άνθρωποι απλώνουν γλυκάνισο απευθείας στο δέρμα για τη θεραπεία της ψώρας και της ψωρίαση . Στα τρόφιμα χρησιμοποιείται ως αρωματική ουσία. Έχει μια γλυκιά, αρωματική γεύση που μοιάζει με τη γεύση της μαύρης γλυκόριζας.
  • Προσοχή όμως γιατί σε κάποια άτομα ο γλυκάνισος μπορεί να προκαλέσει αλλεργικές αντιδράσεις ενώ θα πρέπει να αποφεύγεται η υπέρ κατανάλωση του.

Πηγή Φωτογραφιών
www.eranuts.com,
www.timesnews.gr,
soso.gr,


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου