ΜΕΝΟΥ

Pages

Κυδώνια ψητά με κονιάκ και κανέλα


¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤

Συνταγή : Γαστρονόμος
Μερίδες : Για 6 άτομα.
Απαιτούμενος Χρόνος : Προετοιμασία 15΄, Ψήσιμο 1 ώρα & 30΄.
Βαθμός Δυσκολίας : ✬✬


«Πάντα κάναμε ψητά κυδώνια στο σπίτι τον χειμώνα. Η μαμά μου τα έβγαζε ως επιδόρπιο σε τραπέζια, αφού χτυπούσε κρέμα γάλακτος και έφτιαχνε σαντιγί. Τα τρώγαμε όμως και σκέτα ή με μία κουταλιά γιαούρτι και μέλι, με λίγη κανέλα. Ο πατέρας μου έφυγε μικρός από τη Μ. Ασία, αλλά πάντα μου έλεγε ότι αυτό που θυμόταν πιο έντονα ήταν οι κήποι με τα φρουτόδεντρα και τα ζαρζαβατικά». Θέλξη Μουζάκη


Υλικά

  • 6 κυδώνια μέτρια
  • 1 λεμόνι
  • 750 γρ. ζάχαρη
  • σποράκια από 1 κλωναράκι βανίλιας
  • 40 ml μπράντυ
  • 1 ξυλάκι κανέλας
  • σαντιγί ή παγωτό βανίλια, για το σερβίρισμα

Διαδικασία

  • Πλένουμε καλά τα κυδώνια για να φύγει το χνούδι. 
  • Τα κόβουμε στη μέση, αφαιρούμε τα σκληρά μέρη και τα κουκούτσια (τα κρατάμε για αργότερα) και τα τρίβουμε με το λεμόνι, για να μη μαυρίσουν. 
  • Διαλέγουμε ένα ταψί ή πυρέξ που να τα χωράει ακριβώς (αν έχουν μείνει κενά, θα συμπληρώσουμε με κυδώνια κομμένα στα 4). 
  • Βάζουμε μέσα στο πυρέξ τη ζάχαρη, τη βανίλια, το ξύλο κανέλας, το κονιάκ και 2 ποτήρια νερό, ανακατεύουμε να διαλυθεί η ζάχαρη και βάζουμε τα κυδώνια με τη φλούδα προς τα πάνω. 
  • Συμπληρώνουμε, αν χρειαστεί, νερό για να φτάσει μέχρι τη μέση των κυδωνιών. Βάζουμε ενδιάμεσα τα κουκούτσια. 
  • Τα ψήνουμε για 1½ ώρα σε προθερμασμένο φούρνο, στους 190°C. Αν πάρουν χρώμα τα κυδώνια, αλλά δεν έχουν μαλακώσει, σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο. 
  • Σουρώνουμε το σιρόπι από τα κουκούτσια και διατηρούμε στο ψυγείο. Σερβίρουμε με σαντιγί ή παγωτό βανίλια. 
* * Μη ξεχάσετε να βαθμολογήσετε την συνταγή * *

Πηγή - www.gastronomos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου