ΜΕΝΟΥ

Pages

Πικάντικες γαρίδες με μανέστρα στην κατσαρόλα

Κριθαράκι κοκκινιστό με γαρίδες. Αυτό το φαγητό φέρνει πλούσιες καλοκαιρινές μυρωδιές στο Κυριακάτικο τραπέζι μας.







Συνταγή : Χριστόφορος Πέσκιας.
Μερίδες : Για 6 άτομα.
Απαιτούμενος Χρόνος : Προετοιμασία 30΄, Μαγείρεμα περίπου 1 ώρα.
Βαθμός Δυσκολίας : Μέτρια.


Υλικά
  • 1 κιλό μέτριες γαρίδες, καθαρισμένες από τα κελύφη, τα κεφάλια, τις ουρές και το εντεράκι (τα κεφάλια τα κρατάμε στην άκρη για το ζωμό)
  • 500 γρ. κριθαράκι μέτριο
  • 300 γρ. ντομάτα, τριμμένη
  • 1 σκελίδα σκόρδου, λιωμένη
  • 1/2 - 1 μικρή καυτερή πιπεριά τσίλι, ψιλοκομμένη
  • 1/2 μάτσο μαϊντανός, ψιλοκομμένος, χωρίς τα χοντρά κοτσάνια
  • 20 - 30 ml χυμός λεμονιού
  • 100 ml ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Για το ζωμό γαρίδας
  • τα κεφάλια από τις γαρίδες
  • 400 ml κρασί λευκό, ξηρό
  • 400 γρ. καρότο, σε λεπτές ροδέλες
  • 200 γρ. κρεμμύδι ξερό, σε ψιλά καρέ
  • 2 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες
  • 1 κλωναράκι σέλερι, ψιλοκομμένο
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 5 κλωνάρια μαϊντανός
  • 1 μεγάλη ντομάτα, τριμμένη
  • 1 κουτ. σούπας θυμάρι ξερό, τριμμένο
  • 30 ml ελαιόλαδο

Εκτέλεση
Ζωμός
  • Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τα κεφάλια από τις γαρίδες για περίπου 3 λεπτά, μέχρι να πάρουν έντονο κόκκινο χρώμα. Προσθέτουμε το καρότο, το κρεμμύδι, το σκόρδο και το σέλερι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλα 2 - 3 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς.
  • Ρίχνουμε το κρασί, αφήνουμε 2 - 3 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ και προσθέτουμε την ντομάτα, το θυμάρι, τη δάφνη, το μαϊντανό και 500 ml νερό. Μετριάζουμε τη φωτιά και βράζουμε για περίπου 30 λεπτά, χωρίς να σκεπάσουμε την κατσαρόλα με καπάκι. Σουρώνουμε το ζωμό σε ένα βαθύ μπολ, πιέζοντας τα υλικά με μια κουτάλα ώστε να πάρουμε το μέγιστο της γεύσης τους.

Κριθαράκι
  • Παράλληλα σε μια βαθιά κατσαρόλα με άφθονο αλατισμένο νερό που κοχλάζει βράζουμε το κριθαράκι για 8 λεπτά και το στραγγίζουμε.
  • Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε τη μισή ποσότητα ελαιολάδου σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το σκόρδο και την πιπεριά για 1/2 λεπτό, ίσα να αρωματίσουν το λάδι. Ρίχνουμε την ντομάτα, το ζωμό γαρίδας και αλατοπίπερο και μαγειρεύουμε για περίπου 15 - 20 λεπτά, μέχρι να «δέσει» η σάλτσα. 
  • Ρίχνουμε το κριθαράκι και τις γαρίδες, ανακατεύουμε απαλά και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για άλλα 3 - 5 λεπτά, μέχρι να γίνουν οι γαρίδες και να απορροφήσει το κριθαράκι τα περισσότερα υγρά.
  • Αποσύρουμε από τη φωτιά, σκορπίζουμε το μαϊντανό, περιχύνουμε με το χυμό λεμονιού και το υπόλοιπο ελαιόλαδο και σερβίρουμε.

Πηγή - γαστρονόμος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου