Ένα μοναδικό ορεκτικό που θα ξετρελάνει τους καλεσμένους σας.
Υλικά
Για την τυροκαυτερή
Για τις πιπεριές
Εκτέλεση
Τυροκαυτερή
Γεμιστές πιπεριές
Πηγή - γαστρονόμος
Συνταγή : Νίκη Χρυσανθίδου.
Μερίδες : ??
Απαιτούμενος Χρόνος : Προετοιμασία 10΄, Ψήσιμο 30΄.
Βαθμός Δυσκολίας : Εύκολη.
Υλικά
Για την τυροκαυτερή
- 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 4 - 5 φρέσκες καυτερές πιπερίτσες της αρεσκείας μας, πράσινες ή κόκκινες, κομμένες κατά μήκος στη μέση, χωρίς τα κοτσανάκια τους (αφαιρούμε όσα σπόρια θέλουμε)
- 500 γρ. φέτα, κατά προτίμηση βαρελίσια και σκληρή, σε κυβάκια
- 250 γρ. κατίκι (ή τσαλαφούτι)
- 2 κουτ. σούπας στραγγιστό γιαούρτι, πρόβειο ή αγελαδινό
- 1 σκελίδα σκόρδου (αν θέλουμε)
- 1 μικρό αγγουράκι, ξεφλουδισμένο, κομμένο σε πολύ μικρά καρέ
Για τις πιπεριές
- 12 πιπεριές Φλωρίνης ή κέρατο ή συνδυασμός των δύο, όσο γίνεται όμοιου μεγέθους
Εκτέλεση
Τυροκαυτερή
- Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τις καυτερές πιπερίτσες για 3 - 4 λεπτά, ανακατεύοντας καλά, μέχρι να ροδίσουν. Αποσύρουμε από τη φωτιά.
- Ρίχνουμε στο μπλέντερ τις πιπερίτσες με το λάδι του τηγανιού και προσθέτουμε τα τυριά, το γιαούρτι και το σκόρδο λιωμένο (αν το βάλουμε). Πολτοποιούμε τα υλικά για περίπου 1 λεπτό, μέχρι να λιώσουν καλά και το μείγμα να γίνει ομοιογενές. Μεταφέρουμε την τυροκαυτερή σε ένα μπολ, προσθέτουμε το κομμένο αγγουράκι, ανακατεύουμε, σκεπάζουμε με μεμβράνη και βάζουμε το μπολ στο ψυγείο, μέχρι να το χρησιμοποιήσουμε.
- Διατηρείται στο ψυγείο έως 15 ημέρες, σε καλά κλεισμένο δοχείο.
Γεμιστές πιπεριές
- Προθερμαίνουμε το γκριλ σε δυνατή θερμοκρασία. Πλένουμε και σκουπίζουμε καλά τις πιπεριές. Κόβουμε ένα «καπάκι» από την καθεμία, από την πλευρά του κοτσανιού, και από το άνοιγμα αφαιρούμε τα σπόρια.
- Στρώνουμε ένα μεγάλο φύλλο λαδόκολλας στη σχάρα του φούρνου, την οποία τοποθετούμε σε ένα από τα μεσαία ράφια, και αραδιάζουμε εκεί τις πιπεριές, σε μονή στρώση. Τις ψήνουμε για 30 λεπτά, γυρίζοντάς τες μια-δυο φορές, μέχρι να μαλακώσουν, αλλά να μη μαυρίσει η φλούδα τους. Τις βγάζουμε από το φούρνο και τις αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς. Μετά τις γεμίζουμε με ένα κορνέ (ή με ένα μικρό κουταλάκι, αλλά με περισσότερο κόπο) με την τυροκαυτερή και τις βάζουμε σε μια μεγάλη πιατέλα.
- Τις σερβίρουμε σε θερμοκρασία δωματίου ή κρύες.
Πηγή - γαστρονόμος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου