Καταπληκτικός συνδυασμός ζυμαρικών με λαχανικά που θα ξετρελάνουν τους καλεσμένους σας.
Υλικά
Για τη σάλτσα
Εκτέλεση
Για τη σάλτσα
Πηγή - Dimitris Skarmoutsos
Συνταγή : Δημήτρης Σκαρμούτσος.
Μερίδες : Για 12 άτομα.
Απαιτούμενος Χρόνος : Περίπου 50΄.
Βαθμός Δυσκολίας : Μέτρια.
Υλικά
- 3 φλ. νερό
- 1/4 φλ. χυμό λεμονιού
- 15 φρέσκες αγκινάρες
- 9 λαζάνια (όχι φρέσκα)
- 3 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1/2 φλ. κουκουνάρι
- 4 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
- 450 γρ τυρί ρικότα
- 1 φλ. παρμεζάνα, τριμμένη
- 1 φλ. φρέσκο βασιλικό, ψιλοκομμένο
- 1 αβγό
- 3/4 κ.γ. αλάτι
Για τη σάλτσα
- 1 φλ. ζωμό κότας
- 1/4 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 2 φλ. κρέμα γάλακτος, χαμηλή σε λιπαρά
- 1 φλ. τριμμένη μοτσαρέλα
Εκτέλεση
- Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατεύουμε το νερό και το χυμό λεμονιού και αφήνουμε στην άκρη.
- Κόβουμε τη βάση κάθε αγκινάρας και αφαιρούμε τα εξωτερικά φύλλα μέχρι να φτάσουμε στα φύλλα, που είναι κίτρινα στο κάτω μέρος. Αφαιρούμε την κορυφή της κάθε αγκινάρας και τις κόβουμε σε τρία μέρη. Tις τοποθετούμε αμέσως μέσα στο μείγμα με το νερό για να μη μαυρίσουν.
- Εν τω μεταξύ, προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170C.
- Μαγειρεύουμε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας και αφού μαγειρευτούν, τα σουρώνουμε.
- Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, ζεσταίνουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε τις αγκινάρες, τα κουκουνάρια, και το μισό σκόρδο. Μαγειρεύουμε για 8 έως 10 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν οι αγκινάρες, ανακατεύοντας συχνά. Μεταφέρουμε σε ένα μεγάλο μπολ. ανακατεύουμε το τυρί ρικότα, 1/2 φλ. τυρί παρμεζάνα, 1/2 φλ. από το βασιλικό, το αβγό και το αλάτι.
Για τη σάλτσα
- Σε ένα μικρό μπολ ανακατεύουμε το ζωμό κότας και το αλεύρι.
- Σε μεγάλη κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο (1κ.σ.) σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε το υπόλοιπο σκόρδο και μαγειρεύουμε, ανακατεύοντας συχνά, μέχρι το σκόρδο να είναι τρυφερό, αλλά όχι καφέ.
- Ανακατεύουμε το μείγμα αλευριού με την κρέμα γάλακτος, μέχρι το μείγμα να πήξει και να είναι αφρώδες. Αφαιρούμε από τη φωτιά και ρίχνουμε τον υπόλοιπο βασιλικό (1/2 φλ.).
- Σε ένα μικρό μπολ, συνδυάζουμε την μοτσαρέλα και την υπόλοιπη παρμεζάνα (1/2 φλ.)
- Απλώνουμε 1 φλ. σάλτσα στη βάση ενός πιρέξ. Σκεπάζουμε με 3 μαγειρεμένα λαζάνια και προσθέτουμε 1/3 του μείγματος αγκινάρας και το 1/3 της υπόλοιπης σάλτσας.
- Πασπαλίζουμε με το 1/2 φλ. του μείγματος μοτσαρέλα. Επαναλαμβάνουμε με την ίδια σειρά, δύο ακόμη φορές.
- Ψήνουμε για 35 έως 40 λεπτά, μέχρι η κορυφή να έχει ροδίσει ελαφρώς.
- Αφήνουμε να κρυώσει για 15 λεπτά πριν σερβίρουμε.
Πηγή - Dimitris Skarmoutsos
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου