ΜΕΝΟΥ

Pages

Φοκάτσια


Το κλασσικό Ιταλικό ψωμί με τις πολλές παραλλαγές.










~ ~ ~ ~ ~     Υλικά     ~ ~ ~ ~ ~
  • 7 γρ. μαγιά, αποξηραμένη
  • 14 γρ. ζάχαρη
  • 350 γρ. νερό
  • ½ φλιτζάνι ψιλοκομμένα κρεμμύδια
  • 1 κουταλιά της σούπας σκόρδο, ψιλοκομμένο
  • 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 55 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2 κουταλάκια του γλυκού αλάτι
  • ½ κουταλάκι του γλυκού άσπρο πιπέρι
  • ½ κουταλάκι του γλυκού φρέσκο δεντρολίβανο ή βασιλικό ή pesto σάλτσα
  • ελαιόλαδο, για ελαφρά επάλειψη
  • αλάτι



~ ~ ~ ~ ~     Εκτέλεση     ~ ~ ~ ~ ~
  • Σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο σε μικρή ποσότητα ελαιόλαδου. 
  • Αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει. 
  • Διαλύουμε τη μαγιά μαζί με τη ζάχαρη σε ζεστό νερό και το αφήνουμε για 5 λεπτά. Τοποθετούμε όλα τα υπόλοιπα υλικά σε μίξερ και το βάζουμε να λειτουργεί σε χαμηλή ταχύτητα. 
  • Παράλληλα προσθέτουμε τη διαλυμένη μαγιά με τη ζάχαρη και το μείγμα με το κρεμμύδι. 
  • Ζυμώνουμε για περίπου 5 λεπτά. 
  • Τοποθετούμε τη ζύμη μας σε πλαστική σακούλα και την βάζουμε στο ψυγείο μέχρι την επόμενη ημέρα.
  • Βγάζουμε την ζύμη από το ψυγείο και την αφήνουμε για 15-30 λεπτά για να αποκτήσει θερμοκρασία δωματίου. 
  • Απλώνουμε την ζύμη και την αφήνουμε να φουσκώσει για περίπου 10 λεπτά. 
  • Κάνουμε μια ελαφρά επάλειψη με ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε με το αλάτι. 
  • Μπορούμε από πάνω να βάλουμε ότι υλικά θέλουμε (ελιές, ροκφόρ, λιαστή ντομάτα, ανανά, κ.τ.λ.) και λίγο πριν τη βάλουμε στο φούρνο, πασπαλίζουμε με τυρί παρμεζάνα. 
  • Ψήνουμε στους 220°C για 20-25 λεπτά.
  • Όταν ψηθεί, το χρώμα του θα πρέπει να είναι ανοιχτόχρωμο, και το σερβίρουμε σε θερμοκρασία δωματίου.


 
Πηγή - φοκάτσια