Το κλασσικό Ιταλικό ψωμί με τις πολλές παραλλαγές.
~ ~ ~ ~ ~ Υλικά ~ ~ ~ ~ ~
- 7 γρ. μαγιά, αποξηραμένη
- 14 γρ. ζάχαρη
- 350 γρ. νερό
- ½ φλιτζάνι ψιλοκομμένα κρεμμύδια
- 1 κουταλιά της σούπας σκόρδο, ψιλοκομμένο
- 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 55 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 2 κουταλάκια του γλυκού αλάτι
- ½ κουταλάκι του γλυκού άσπρο πιπέρι
- ½ κουταλάκι του γλυκού φρέσκο δεντρολίβανο ή βασιλικό ή pesto σάλτσα
- ελαιόλαδο, για ελαφρά επάλειψη
- αλάτι
~ ~ ~ ~ ~ Εκτέλεση ~ ~ ~ ~ ~
- Σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο σε μικρή ποσότητα ελαιόλαδου.
- Αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει.
- Διαλύουμε τη μαγιά μαζί με τη ζάχαρη σε ζεστό νερό και το αφήνουμε για 5 λεπτά. Τοποθετούμε όλα τα υπόλοιπα υλικά σε μίξερ και το βάζουμε να λειτουργεί σε χαμηλή ταχύτητα.
- Παράλληλα προσθέτουμε τη διαλυμένη μαγιά με τη ζάχαρη και το μείγμα με το κρεμμύδι.
- Ζυμώνουμε για περίπου 5 λεπτά.
- Τοποθετούμε τη ζύμη μας σε πλαστική σακούλα και την βάζουμε στο ψυγείο μέχρι την επόμενη ημέρα.
- Βγάζουμε την ζύμη από το ψυγείο και την αφήνουμε για 15-30 λεπτά για να αποκτήσει θερμοκρασία δωματίου.
- Απλώνουμε την ζύμη και την αφήνουμε να φουσκώσει για περίπου 10 λεπτά.
- Κάνουμε μια ελαφρά επάλειψη με ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε με το αλάτι.
- Μπορούμε από πάνω να βάλουμε ότι υλικά θέλουμε (ελιές, ροκφόρ, λιαστή ντομάτα, ανανά, κ.τ.λ.) και λίγο πριν τη βάλουμε στο φούρνο, πασπαλίζουμε με τυρί παρμεζάνα.
- Ψήνουμε στους 220°C για 20-25 λεπτά.
- Όταν ψηθεί, το χρώμα του θα πρέπει να είναι ανοιχτόχρωμο, και το σερβίρουμε σε θερμοκρασία δωματίου.
Πηγή - φοκάτσια