ΜΕΝΟΥ

Pages

Μπόμπα κλασική


Μία Μπόμπα στο τραπέζι σας.









~ ~ ~ ~ ~     Υλικά     ~ ~ ~ ~ ~
  • 2 κουτ. σούπας νερό χλιαρό
  • 3/4 από 1 φακελάκι μαγιά
  • 4 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 3/4 φλιτζανιού γάλα
  • 1½ κουτ. γλυκού αλάτι
  • 3 αβγά μεγάλα (το 1 καλά χτυπημένο)
  • 1 πρέζα βανίλια
  • 125 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 60 γρ. ζάχαρη + 1½ κουτ. γλυκού ζάχαρη
  • 1½ κουτ. σούπας βούτυρο λιωμένο για το άλειμμα



~ ~ ~ ~ ~     Εκτέλεση     ~ ~ ~ ~ ~
  • Βάζουμε σε μπολ το νερό μαζί με τη μαγιά και τα αφήνουμε για 10 λεπτά.
  • Ζεσταίνουμε ελαφρώς το γάλα.
  • Βάζουμε το αλεύρι σε άλλο, μεγάλο μπολ και ανοίγουμε με το χέρι μια λακκούβα στο κέντρο του. 
  • Ρίχνουμε μέσα στη λακκούβα το μείγμα της μαγιάς, το γάλα, τα 2 αβγά, το αλάτι, το 1½ κουταλάκι ζάχαρη και τη βανίλια.
  • Ζυμώνουμε το μείγμα μέχρι να γίνει μια ελαστική ζύμη.
  • Αναμειγνύουμε σε άλλο μπολ το βούτυρο και την υπόλοιπη ζάχαρη. 
  • Χτυπάμε καλά με το μίξερ μέχρι να ασπρίσει το βούτυρο. 
  • Προσθέτουμε το χτυπημένο βούτυρο στη ζύμη κουταλιά κουταλιά, αναμειγνύοντάς το καλά για να ενσωματωθεί. 
  • Δίνουμε στη ζύμη το σχήμα μπάλας και την τοποθετούμε σε μεγάλο μπολ. 
  • Σκεπάζουμε το μπολ με υγρή πετσέτα και το αφήνουμε σε ένα σημείο της κουζίνας μακριά από αέρα. Αφήνουμε τη ζύμη να φουσκώσει για 2 ώρες. 
  • Τη διπλώνουμε δύο φορές, τη βάζουμε πίσω στο μπολ, το σκεπάζουμε με μεμβράνη και το τοποθετούμε στο ψυγείο για ολόκληρη τη νύχτα. 
  • Την επομένη, βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο και την αφήνουμε για μία ώρα να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου. 
  • Αλευρώνουμε ελαφρώς δύο φόρμες για μπόμπα. 
  • Μοιράζουμε τη ζύμη στις φόρμες. Θα πρέπει η ζύμη να φτάνει στα 3/4 του ύψους της φόρμας. 
  • Σκεπάζουμε τις φόρμες με διαφανή μεμβράνη και αφήνουμε το ζυμάρι να φουσκώσει ξανά για 30-40 λεπτά (μέχρι να γεμίσει τη φόρμα). 
  • Παράλληλα, προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C. 
  • Aλείφουμε την επιφάνεια της ζύμης με το χτυπημένο αβγό και ψήνουμε για 45 λεπτά. 
  • Ξεφορμάρουμε το ψωμί και το αφήνουμε να κρυώσει λίγο. 
  • Την ώρα που κρυώνει, το αλείφουμε ελαφρώς με το λιωμένο βούτυρο χρησιμοποιώντας πινέλο.


Πηγή - ethnos.gr \ Συνταγή του Κ.Τσιγκα